Kerst

Kerstkaart met kerstballen

Kerstkaart met kerstballen

Materiaal: gekleurd papier en karton, rond vouwkarton, ponsjes of plakfiguren, glitters, stikkers met fijne feestdagen / kerstdagen o.i.d. erop.

Plak de kerstballen op de kaart en versier de kerstballen met plakfiguren of ponsjes. Met een merkstift maak je een haakje aan de kerstbal en met sterke lijm maak je de glitter erop. Schrijf achterop de kaart je kerstwensen!

2011-12-12

Kerstkaart kerstboom

Kerstkaart kerstboom

Materiaal: gekleurd papier en karton, ponsjes of plakfiguren, stikkers met fijne feestdagen / kerstdagen o.i.d. erop.

Plak de kerstboom op de kaart en versier de boom met plakfiguren of ponsjes. Schrijf achterop je kerstwensen!

2011-12-12

Kaartenstandaard egel

Kaartenstandaard egel

Materiaal: een boequet-reeks boekje. ca.150 blz. en twee wiebelogen.

Je vouwt eerst alle bladzijden dubbel, vervolgens vouw je de punten naar binnen.

Als je klaar bent bent met vouwen knip je de overtollige delen van de kaft af.

Dan knip je een zwart rondje voor de neus en plak je er twee wiebelogen op.

Als laatste plak je er een gekleurde onderkant tegenaan.

2011-12-12

Gevlochten kerstklokjes

Gevlochten kerstklokjes

Materiaal: gekleurd papier, vlechtstroken, glitter.

Knip het kerstklokje uit het gekleurde papier. Snijdt het papier in, zodat de vlechtstroken erdoor kunnen. Vlecht met verschillende kleuren stroken het kerstklokje.

2010-12-21

gevlochten kerstbal

gevlochten kerstbal

Materiaal: gekleurd papier, vlechtstroken.

Knip de kerstbal uit het gekleurde papier. Snijdt het papier in, zodat de vlechtstroken erdoor kunnen. Vlecht met verschillende kleuren stroken de kerstbal.

2010-12-20

Waxinelichtjeshouder

Waxinelichtjeshouder

Materiaal: wasmiddelbolletjes, glitters en vliegerpapier.

Beplak een wasmiddelbolletje met vliegerpapier. Maak het af met glitters.

2010-12-20

Rendier

Rendier

Materiaal: gekleurd papier en verf.

Trek een voet en je beide handen om kleur dit in met verf. Knip het uit en plak het dan aan elkaar. Of beschilder een voet en je beide handen en maak een afdruk op het papier.

2010-12-20

Mandela

Mandela

Materiaal: een kleurplaat, gekleurd papier, watjes of piepschuim.

Kleur de kleurplaat mooi in en plak dit op een gekleurd papier in de vorm van een kerstbal. Versier daarna de rand van de tekening met watjes of piepschuim.

2010-12-20

Lampion Rikki

Lampion Rikki

Materiaal: gekleurd papier, vliegerpapier, kleurplaatje hoofd Rikki, stiften, kerstslingers, glitter en watten.

Snijd het papier in een gewenst formaat. Snijd een rechthoek uit het gekleurde papier. Beplak dit met voorgesneden repen vliegerpapier. Kleur het kleurplaatje in. Maak van de feestmuts een kerstmuts. Plak op het puntje een bolletje watten. Maak de kerstslinger vast aan de bovenkant van het gekleurde papier. Niet het hoofd en de voeten vast aan de lampion. Trek de lampion naar elkaar toe en niet dit vast.

2010-12-20

Gevouwen Engel

Gevouwen Engel

Materiaal: vouwblaadjes en restjes papier.

Vouw het lijf van een vlieger en vouw daarna de punt naar binnen zodat je een 'tentje'krijgt. Maak de vleugels van 16 vierkantjes Vouw het blaadje daarna schuin naar de overkant en knip de hoekjes eruit. Plak alle onderdelen aan elkaar. Maak er een hoofd aan en versier de engel.

2010-12-20

Gevlochten kerstklokjes

Gevlochten kerstklokjes

Materiaal: gekleurd papier, vlechtstroken, glitter.

Knip het kerstklokje uit het gekleurde papier. Snijdt het papier in, zodat de vlechtstroken erdoor kunnen. Vlecht met verschillende kleuren stroken het kerstklokje.

2010-12-20

Potje met een borduurwerkje

Potje met een borduurwerkje

Materiaal: borduurkarton, potjes, waxinelichtje, borduurgaren, naalden, potloden.

Maak een leuk patroontje met garen op het borduurkarton. Maak er evt. nog een tekening bij, Plak het borduurkarton zo aan elkaar dat het rondom het potje past.

2009-12-19

Lampion Jip

Lampion Jip

Materiaal: gekleurd karton, vliegerpapier, kerstslinger, watten.

Knip een stukje karton uit een groot vel, afhankelijk van hoe groot je de lampion wilt hebben. Teken een rechthoek in het vel en prik dit uit. Beplak dit met vliegerpapier. Maak de uiteinden van het karton aan elkaar vast. Knip een hoofd van Jip uit en geef hem een kerstmuts. Beplak met watten de muts en de kleren van Jip. Maak de kraag van Jip met een stukje kerstslinger.

2009-12-19

Lampion Janneke

Lampion Janneke

Materiaal: gekleurd karton, vliegerpapier, kerstslinger, plakfiguren, doorzichtig folie, watten.

Knip een stukje karton uit een groot vel, afhankelijk van hoe groot je de lampion wilt hebben. Teken een rechthoek in het vel en prik dit uit. Beplak dit met vliegerpapier. Maak de uiteinden van het karton aan elkaar vast. Knip een hoofd van Janneke uit en maak van een kerstslinger een haarband. Maak de kraag van Janneke met een stukje kerstslinger. Evt. kun je de jurk van Janneke nog versieren met plakfiguren. Knip een stukje folie van de rol en maak daar vleugels van. Dan maak je van Janneke een echt engeltje!

2009-12-19

Kerstbal

Kerstbal

Materiaal: vliegerpapier, plaksel, versierlint en een ballon.

Blaas de ballon een klein stukje op. Plak het vliegerpapier met verschillende kleuren op de ballon. Laat de ballon goed drogen. Maak een lintje aan de ballon om het in de kerstboom te hangen.

2009-12-19

Kaars

Kaars

Materiaal: klei, rietjes, waxinelichtje (op batterijen).

Maak met klei een mooi bakje. Knip verschillende kleuren rietjes in stukjes. Steek de rietjes in het bakje. Zorg dat je in het midden ruimte hebt om een waxinelichtje te plaatsen.

2009-12-19

Blokjes kerstboom

Blokjes kerstboom

Materiaal: groene vouwblaadjes, gekleurd karton, plakfiguren, kerstslingers.

Vouw 16 vierkantjes van een licht of donkergoen vouwblaadje. Knip de 16 vierkantjes uit en leg de kerstboom neer op het gekleurde vel. De driehoekjes maak je van een vierkantje door deze doormidden te knippen. Als de boom opgeplakt is kun je hem versieren met plakfiguren en evt. kerstslingers.

2009-12-19

Kerstman van dozen

Kerstman van dozen

Materiaal: grote dozen, gekleurd papier, watten, verf, crępepapier en plakfiguren.

Verf de doos van het hoofd. Als de verf nog nat is kun je er watten opdrukken. Zo hoef je geen lijm te gebruiken. Maak met plakfiguren een gezicht. Maak van de grote doos het lijf. Wikkel het papier om de doos. Maak daarna een mooie riem en knopen van zijn jas. De armen worden gemaakt van muizentrappetjes. Knip een stuk crępepapier uit voor de muts en niet dit vast aan een witte hoedenstrook. Plak met lijm tenslotte nog wat watten bovenop de muts.

Kerstbeer van een pollepel

Kerstbeer van een pollepel

Materiaal: pollepels, watten, crępepapier, chenilledraad, wiebeloogjes, merkstift, gele en bruine verf.

Meet de jas van de kerstbeer af van crępepapier. Maak het vast aan de bovenkant met een klein plakbandje. Knoop daar de armen van chenilledraad omheen. Op deze manier kun je het plakbandje weg werken. Niet de jas vast aan de achterkant. Versier daarna de jas met watten of versierlint. Meet de kerstmuts af. Verf de bovenkant van de pollepel bruin met in het midden een gele cirkel. Als de pollepel droog is plak je de wiebeloogjes erop. De bovenkant van de muts maak je vast met een klein plakbandje. Doe er nog een wit watje op, maak de muts vast en klaar is de kerstbeer.

Stokpop kerstman

Stokpop kerstman

Materiaal: flessen, watten, wattenbollen, crępepapier, wiebeloogjes en grote satéprikkers of plantenstokken.

Maak de plantenstok vast aan de wattenbol. Maak het pak van de kerstman door beide zijkanten aan elkaar te plakken. Doe watten aan de onderkant. Versier het hoofd met wiebeloogjes, merkstift en watten. Maak het mutsje vast aan het hoofd.

Gevouwen kerstman

Gevouwen kerstman

Materiaal: vouwblaadjes, watten, gekleurd karton, vlechtstroken, plakfiguren.

Vouw het hoofd en het lichaam van 16 vierkantjes. Vouw daarna alle hoekjes om. Maak de muts van een vlieger. Plak alle onderdelen op elkaar. Versier nu de kerstman.

Rendier met een arrenslee

Rendier met een arrenslee

Materiaal: blikken, chenilledraad, kurken, bruin papier, wiebeloogjes, gekleurde pomponnetjes, kleine doosjes, ijslollystokjes, holografisch inpakpapier en belletjes.

Beplak het blik met twee bruine vouwpapiertjes. Maak het papier op maat. Plak de kurken aan de onderkant van het blik vast. De kurken kun je bruin maken door ze bruin te verven of door er een bruin papiertje omheen te wikkelen. Verf een wattenbal bruin. Als de wattenbal droog is plak je hem op het blik. Maak er met een pomponnetje of een kraal een neus op. Plak de wiebeloogjes erop en maak de hoorntjes van chenilledraad. Om de nek van het rendier kun je nog een belletje doen.
Beplak een doosje met glanzend papier. Plak de ijslollystokjes aan de onderkant. Pak kleine doosjes in met holografisch papier. Maak de slee aan het rendier vast d.m.v. chenilledraad.

Engel van blik

Engel van blik

Materiaal: blikken, kranten, crępepapier, kralen, hologrampapier, plastic buisjes, chenilledraad, aluminiumfolie,goud of zilver karton, engelenhaar.

Maak eerst met een priem 4 gaten in het blik, twee voor de armen, 2 voor de benen. Wikkel het blik daarna in het hologrampapier en plak het vast. Bevestig de de armen en de benen aan het blik. Vul het blik op met kranten. Maak van een krant een prop voor het hoofd. Doe daar crępepapier omheen. Maak het een beetje stevig door het hoofd in het blik vast te drukken met aluminiumfolie. Maak de vleugels vast aan de achterkant van het blik. Versier het gezicht en het engeltje is klaar.

Engel

Engel

Materiaal: plastic wat om tijdschriften zit, wasmiddelbolletje of een propje, gekleurd lint, plakfiguren.

Voor deze engel heb je twee plasticjes nodig. De vleugels maak je door een plasticzakje in het midden vast te houden. Doe daar plakband omheen. Het lijf met het hoofd maak je door een wasmiddelbolletje in de zak te doen. Draai onder het hoofd de plasticzak in de rondte. Doe daar ook een plakbandje omheen. Maak de vleugels en het lijf aan elkaar met plakband. Maak ogen met plakfiguren op het wasmiddelbolletje. Je kunt evt. een strik om de nek van het engeltje doen. Wil je het nog mooier maken dan kun je het lijf van de engel versieren met sterretjes. Je kunt evt. ook een crępepapiertje in de vleugels doen.

Kerstengel

Kerstengel

Materiaal: gekleurd papier / glanzend papier.

Knip de engel uit en plak het aan elkaar. Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken.

Kerstbel

Kerstbel

Materiaal: yoghurtbakjes, aluminiumfolie, chenilledraad en gekleurde strikken.

Maak een gaatje aan de onderkant van het bakje. Wikkel de aluminiumfolie om het yoghurtbakje. Haal de chenilledraad er doorheen, zodat je straks de bel kan ophangen in de boom. Maak het af met een mooie strik en evt. wat plakfiguren.

Kaarsen

Kaarsen

Materiaal: closetrollen en keukenrollen, verf, glitters, gekleurd papier.

Knip een vlam uit gekleurd papier. Maak in de bovenkant van de rol twee knipjes om de vlam in te steken. Verf de rol en maak er zo een mooie kaars van. Je kunt eventueel glitters toevoegen.

Kerstboom van plakfiguren

Kerstboom van plakfiguren

Materiaal: plakfiguren, zwart a3 papier.

Maak een kerstboom van plakfiguren. Gebruik steeds 1 plakfiguur minder per rij

Kerstboom van handen

Kerstboom van handen

Materiaal: gekleurd papier.

Trek een aantal handen om op gekleurd papier en plak de uitgeknipte handen over elkaar en op de kop op een gekleurd vel papier. Maak van gekleurd papier nog een piek en een paar ballen.

Gevouwen kerstboom

Gevouwen kerstboom

Materiaal: gekleurd karton, plakfiguren, verschillende maten vouwblaadjes, evt. glitter.

Maak de onderdelen van de boom d.m.v. een schuine vouw. Plak de vouwblaadjes op elkaar. Gebruik steeds een kleiner vouwblad. Maak er een stam onder en versieren maar....

Kerstboom

Kerstboom

Materiaal: gekleurd karton, bonte strikken, glitter en plakfiguren.

Knip een grote cirkel uit en ga met een kartelschaar de cirkel rond. Knip daarna de helft van de cikel in en maak de kerstboom aan elkaar. Niet aan de bovenkant de strik erop. En versieren maar....

Versiering voor in de kerstboom

Versiering voor in de kerstboom

Materiaal: ijzerdraad en kraaltjes.

Maak een figuur van ijzerdraad en kraaltjes. Hang het op in de kerstboom.

Kerstster voor in de kerstboom

Kerstster voor in de kerstboom

Materiaal: gekleurd karton, inpak papier, chenilledraad, wiebeloogjes.

Knip een ster uit gekleurd karton. Trek deze ster om op inpakpappier. Plak het inpakpapier op het gekleurde karton. Versier de ster met chenilledraad en wiebeloogjes. Maak er versierlint aan om de ster in de kerstboom op te hangen. Je kunt er ook een kerstkaart van maken.

Kerstster van vilt

Kerstster van vilt

Materiaal: vilt, belletjes, versierlint, garen, opvulsel.

Knip twee sterren uit vilt en naai ze aan elkaar. Knip een aantal stukjes versierlint en maak deze ongeveer even lang. Knip daarna wat gekleurde cirkels uit vilt en plak deze op het versierlint. Knoop het belletje vast aan het versierlint. Naai de versierlinten vast aan de ster. Maak ook nog een ophanghaakje met versierlint. naai ook deze vast aan de bovenkant van de ster.

Ster van glasverf

Ster van glasverf

Materiaal: sheets, glasverf

Kopieer een kleurplaat op een sheet. Verf daarna de sheet met glasverf.

Kerstster

Kerstster

Materiaal: vouwbladen

Maak 6 vouwpapiertjes tot een vlieger. Vouw ze dubbel en knip ze dan in met boogjes. Haal de vliegers uit elkaar. dan krijg je een ruimtelijk effect. Plak dan alle onderdelen aan elkaar en doe er een touwtje aan.

Kerstster

Kerstster

Materiaal: vouwbladen

Vouw de vouwbladen tot een vlieger en plak ze, om en om, tegen elkaar aan. Maak hiervan twee lagen. Als je de vliegers tegen elkaar aan plakt laat ze dan iets verspringen. dan krijg je deze bijzondere ster.

Kerstster

Kerstster

Materiaal: vouwbladen en glitters.

Vouw 8 vouwbladen tot een vlieger en plak ze, om en om, tegen elkaar aan.

Mobile

Mobile

Materiaal: gekleurd karton, hologrampapier, een dikke stok, visdraad en cd's.

Knip het kerstfiguur uit gekleurd karton. Versier de cd met hologrampapier. maak de cd vast aan het kerstfiguur met visdraad. Hang het kerstfiguur op aan de stok.

Lampion kerstboom

Lampion kerstboom

Materiaal: gekleurd papier, vliegerpapier, chenilledraad of wol.

Vouw eerst een randje om van de strook papier. Vouw daarna het papier in vier stukken. Trek het malletje met de kerstboom om in elk stuk van de gekleurde strook. Plak aan de achterkant het vliegerpapier vast.

Lampion huis

Lampion huis

Materiaal: gekleurd papier, vliegerpapier.

Knip het huis uit. Vouw de raampjes om en beplak dit met vliegerpapier.

Lampion

Lampion

Materiaal: gekleurd papier, verf, vliegerpapier.

Vouw een strook papier dubbel. Versier de papieren strook met verf. Maak lijntjes over de lampion en knip deze uit. Vouw alles naar de buitenkant. Beplak de binnenkant met vliegerpapier.

Potje kerstboom

Potje kerstboom

Materiaal: potjes, gekleurd papier, plakfiguren, waxinelichtjes.

Knip twee kerstbomen uit. Maak de kerstballen in de boom d.m.v. plakfiguren.

Potje sneeuwpop

Potje sneeuwpop

Materiaal: potjes, gekleurd papier, plakfiguren, crępepapier, waxinelichtjes.

Plak twee witte vouwcirkels aan elkaar op het potje. Maak de ogen van de sneeuwpop met plakfiguren en/of gekleurd papier. Geef de sneeuwpop een sjaal van crępepapier.

Potje met stroken

Potje met stroken

Materiaal: potjes, waxinelichtjes, vliegerpapier.

Beplak het potje met stroken van vliegerpapier.

Wasknijper kerstboom

Wasknijper kerstboom

Materiaal: wasknijpers, gekleurd papier, vilt.

Knip en plak de kerstboom op de wasknijper.

Wasknijper kerstman

Wasknijper kerstman

Materiaal: wasknijpers, gekleurd papier, vilt en kleine wattenbal.

Knip en plak de kerstman op de wasknijper.

Wasknijper sneeuwman

Wasknijper sneeuwman

Materiaal: wasknijpers, gekleurd papier, vilt.

Knip en plak de sneeuwman op de wasknijper.

Wasknijper engel met ster

Wasknijper engel met ster

Materiaal: wasknijpers, gekleurd papier, vilt, versierlint.

Knip en plak de engel op de wasknijper. Maak van vilt een ster. Verbindt de engel en de ster met versierlint. Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken.

Wasknijper rendier

Wasknijper rendier

Materiaal: wasknijpers, gekleurd papier, vilt.

Knip en plak het rendier op de wasknijper. klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken.

Kerstbakje

Kerstbakje

Materiaal: oase, groen, een kaars, oude kerstballen, dennenappels, bloempotjes etc.

Steek het groen in de oase. Versier het bakje met oude kerstspullen, dennenappels, etc.

Handenkrans

Handenkrans

Materiaal: gekleurd papier.

Trek een aantal handen om op gekleurd papier. Knip de strik uit en plak deze op de krans. Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld van de strik te bekijken.

Kerstballen

Kerstballen

Materiaal: plexiglas, glasverf, lijm, zilveren / gouden koortjes, stift.

Zaag twee cirkels uit plexiglas. Print het omtrekvoorbeeld uit. Klik op de werktekening 1 en 2 om de omtrekvoorbeelden te bekijken. Houd de cirkel van plexiglas met daar onder het omtrekvoorbeeld tegen het raam zodat je het omtrekvoorbeeld goed kunt overtrekken met een stift. Kleur de tekening in en plak de cirkels, met daar tussen een koortje, op elkaar.

Kerstbal

Kerstbal

Materiaal: gekleurd papier, plakfiguren, verf.

Knip de kerstbal uit. Verf er met een kleurtje overheen. Druk daarna de plakfiguren op de verf.

Kaars met hulstblad

Kaars met hulstblad

Materiaal: gekleurd karton, evt. glitters

Trek de vlam, de kaars, het hulstblad om op gekleurd papier en plak alle onderdelen op elkaar. Klik op de werktekening van de kaars en op de werktekening van de hulst om het omtrekvoorbeeld te bekijken.

Kerstsok

Kerstsok

Materiaal: gekleurd karton

Trek alle onderdelen van de sok om op gekleurd papier. Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken.

Kerstboom

Kerstboom

Materiaal: gekleurd papier.

Trek alle onderdelen van de boom om op gekleurd papier. Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken.

Kerstengel

Kerstengel

Materiaal: gekleurd papier.

Trek alle onderdelen van de kerstengel om op gekleurd papier. Klik op de werktekening a en b (deze volgt binnenkort) om het omtrekvoorbeeld te bekijken.

Kerstroos

Kerstroos

Materiaal: gekleurd karton.

Trek alle onderdelen van de kerstroos om op gekleurd papier. Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken.

Hulstblad

Hulstblad

Materiaal: gekleurd karton.

Trek het hulstblad om op gekleurd papier. Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken.

 

memorie kerst

memorie kerst

kwartet kerst

kwartet kerst

woordkaarten kerst

woordkaarten kerst

knijpkaart: kerstmannen tellen

knijpkaart: kerstmannen tellen

knijpkaart: wat is de 1e letter?

knijpkaart: wat is de 1e letter?

knijpkaart: wat rijmt?

knijpkaart: wat rijmt?

knijpkaart: wat hoor je achteraan?

knijpkaart: wat hoor je achteraan?

werkblad maak groepjes van 5 kerstballen

werkblad maak groepjes van 5 kerstballen

werkblad maak groepjes van 4 kerstballen

werkblad maak groepjes van 4 kerstballen

werkblad tellen

werkblad tellen

werkblad woorstukjes

werkblad woorstukjes

schrijfoefening

vlaggetjes kerstman

vlaggetjes kerstman

vlaggetjes sneeuwpop

vlaggetjes sneeuwpop

kerstkaart

kerstkaart

bakker boeken boerderij carnaval circus dieren dino familie halloween herfst huis ikendeander indianen kastelen kunst lampionnen landen lentepasen letters moederdag muziek onderwater piraten poppenkast ruimte sinterklaas sport sprookjes supermarkt tijd traktaties tv-figuren vaderdag verjaardag verkeer winter zomer 112 bestellen disclaimer gastenboek leukelinks