Sinterklaas

Handpop piet

Handpop piet

Materiaal: een leeg frisdrankpak,kraaltjes, veren, plakfiguren, inpakpapier, closetrollen, gekleurd karton, papieren onderzetters voor de koffie, chenilledraad, splitpennen.

Plak het pietenhoofd bovenaan het pak vast. Snijd de onderkant van het frisdrankpak eraf.Doe hetzelfde aan de bovenkant van het pak, maar dan 3/4 door. Maak op de plek van de armen en de benen 4 gaatjes en maak de toiletrollen vast d.m.v. een splitpen. Niet de handen en de voeten aan de onderkant van de toiletrol. Versier de buik met restjes inpakpapier en maak de kraag van een onderzetter voor de koffie. Plak de muts op het hoofd van piet en niet er een mooie veer aan. Maakde oorbellen met kraaltjes en chenilledraad. Versier de armen en de benen met plakfiguren. Nu kun je poppenkast gaan spelen met je poppenkastpop.

2011-12-12

Blokjespiet

Blokjespiet

Materiaal: vouwpapier, gekleurd karton, verf, koffiepapiertjes en veertjes.

Vouw 16 vierkantjes van een zwart vouwpapiertjes en doe hetzelfde met twee vrolijke kleuren voor de pietenmuts. Leg het hoofd en de muts eerst neer op een gekleurd karton. Plak het vast als het goed ligt. Plak onder het hoofd een koffiepapiertje. Vouw deze dubbel. Plak het veertje op de muts. Verf de rest van het lichaam erbij.

2009-12-20

Stoomboot

Stoomboot

Materiaal: verschillende soorten gekleurd vouwpapier en gekleurd karton.

Vouw van een aantal kleurtjes vouwpapier 16 vierkantjes en knip deze vierkantjes uit. Leg de boot met de vlaggetjes neer op het gekleurde karton.De vlaggetjes maak je door een vierkantje doormidden te knippen. Als alles goed ligt plak de je de vierkantjes en driehoekjes op. Je kunt er evt. er nog een Sinterklaas en een zwarte piet bijtekenen.

2009-12-19

Sint en piet

Sint en piet

Materiaal: gekleurde closetrolletjes, gekleurd papier, watten, dakpapier, bierviltjes,een grote doos en veertjes.

Verf de grote doos blauw en plak een stukje dakpapier in de doos. Maak van een viltje het hoofd van zwarte piet of sinterklaas. Knip twee sneetjes in het closetrolletje. Bevestig het viltje aan het closetrolletje. Je kunt er evt. een doosje met hooi neerleggen voor het paard.

2009-12-19

Pietenmuts 2

Pietenmuts 2

Materiaal: hoedenstroken, vlechtstroken, gekleurd karton, plaatjes van cadeautjes en gescheurd papier.

Teken een cadeau uit het gekleurde karton. Beplak elk vlak van het cadeau met een andere kleur gescheurd papier. Plak of niet het cadeau op de hoedenstrook. Beplak de rest van de hoedenstrook met plaatjes van cadeautjes. Maak tenslotte van een vlechtstrook een mooie strik.

2009-12-19

Pietenmuts

Pietenmuts

Materiaal: hoedenstroken, gekleurd papier, versierlint en cadeaupapier.

Maak het cadeautje door iets in cadeaupapier in te pakken. Doe er een mooie strik omheen. Plak het cadeautje met de mooie strik op de hoedenstrook en maak van gekleurd papier een pietenhoofd.

2009-12-19

Huisjes

Huisjes

Materiaal: gekleurd papier, prikpennen, vliegerpapier.

Teken uit gekleurd papier een huisje. Prik daarna het huisje en de raampjes over de lijnen uit. Plak het vliegerpapier erachter. Als je de huisjes tegen het raam aanplakt krijg je een leuk effect.

2009-12-19

Zwarte piet van een koker

Zwarte piet van een koker

Materiaal: kokers, vouwbladen, kranten, crÍpepapier, hoedenstroken, bloempotten.

Versier de koker met vouwblaadjes. Maak het hoofd van een prop kranten en crÍpepapier. Steek de uiteinden van het crÍpepapier in de koker, zodat het stevig blijft zitten. Vul de bloempotten met zand en steek de koker erin. Maak van crÍpepapier een muts en een kraag. Maak dit vast aan de koker en het hoofd.

Chocoladeletter

Chocoladeletter

Materiaal: kleine doosjes, letters om uit te knippen.

Wikkel het doosje om met gekleurd papier. Knip je eigen letter uit en plak die daarna op de doos.

Stoomboot

Stoomboot

Materiaal: een melkpak, gekleurd karton en papier, evt. watten, keukenrol en verf.

Leg het melkpak op z'n kant en pak twee stroken en niet die aan beide kanten aan elkaar. Steek in het midden een stokje in het pak. Maak de vlaggetjes vast aan het touw. Niet het touw aan beide punten van de boot vast. Maak tenslotte de pieten en de sint en evt. wat pakjes op de boot. Je kunt ook een keukenrol in het midden zetten. Hieruit kun je stoom laten komen d.m.v. watten.

Klik op de werktekening voor de Sint en de piet.

Handstandpiet

Handstandpiet

Materiaal: 1 hoedenstrook, zwart papier of zwarte cirkel, stiften, gekleurd papier.

Vouw een hoedenstrook door de midden. Knip over de vouwlijn. Dit zijn de armen en te gelijk ook de benen. Plak het hoofd op deze twee stroken. Maak er een gezicht, muts, handen en voeten aan. Versier dan tenslotte het pietenpak.

Zwarte piet van een koker

Zwarte piet van een koker

Materiaal: kokers, glanzende stofjes, veertjes, gekleurd papier.

Wikkel de strookjes papier om de koker. Gebruik een zwart strookje voor het gezicht. Maak van de stof de kraag en de muts. Plak er tenslotte een mooi veertje bovenop.

Zwarte Piet

Zwarte Piet

Materiaal: gekleurd papier, vlechtstroken, veertjes.

Knip en plak het lijf van de piet. Maak de armen en benen (muizentrappetjes) vast aan het lijf. Maak aan de muizentrappetjes nog de handen en voeten.

Zwarte piet van een eierdoos

Zwarte piet van een eierdoos

Materiaal:eierdozen, vlechtstroken, verf, cirkels, gekleurd papier.

Verf de eierdoos. Maak daaraan de armen en benen (muizentrappetjes) vast. Maak het hoofd en de must van gekleurde cirkels.

Sintschilderij

Sintschilderij

Materiaal: deksels van schoenendozen, gekleurd papier, stro, verf.

Verf de deksel van de schoenendoos. Knip en plak er daarna een piet, Americo of misschien een sinterklaas in. Vul het hok van Americo op met stro. Hang het schilderij op.

Sint op het paard

Sint op het paard

Materiaal: gekleurd papier,watten, viltstiften en vouwblaadjes.

Door verschillende soorten maten vouwblaadjes door midden te vouwen kun je deze sint op het paard maken. Maak daarna nog het gezicht van het paard en van de Sint zelf.

Kunstig pietengezicht

Kunstig pietengezicht

Materiaal: wasco, ecoline, tekenblaadjes

Dit is een opdracht voor twee kinderen. Het ene kind maakt een helft van een gezicht op het tekenpapier met wasco. Het ander kind maakt, zonder te kijken, de andere helft. Het is de bedoeling dat het gezicht een klein beetje raar is. Maak het af met ecoline. Zo lijkt het net een kunstwerk.

Zwarte Piet van een bierviltje

Zwarte Piet van een bierviltje

Materiaal: bierviltjes, plakfiguren, gekleurd papier, touw, ronde vouwcirkels.

Plak twee zwarte vouwcirkels aan beide kanten van het bierviltje. Maak het gezicht en de muts van plakfiguren en gekleurd papier. Maak er aan de bovenkant van de muts een gaatje in en hang de piet op.

Bak-pietenmuts

Bak-pietenmuts

Materiaal: zwarte cirkels, gekleurd karton, plakfiguren, hoedenstroken.

Knip de must uit het gekleurde papier. Plak de muts op de zwarte cirkel. Maak het gezicht van de piet. De oorbellen kun je maken door een rond plakfiguur door midden te vouwen en in het midden een halve cirkel te knippen. Niet de piet als laatste op de hoedenstrook.

Pietenmuts voor de verliefde piet

Pietenmuts voor de verliefde piet

Materiaal: hoedenstroken, gekleurd papier, vouwpapier.

Knip een hart uit een gekleurd papier. Vouw daarna 16 vierkantjes voor het pietenhoofd. Vouw alle hoekjes naar binnen. Voor de muts neem je een ander kleurtje en ook dit vouw je in 16 vierkantjes. Knip dat papiertje doormidden of plak de ene helft op de andere helft. Plak alle onderdelen aan elkaar en versier de muts.

Pietenhart

Pietenhart

Materiaal: vouwpapier, gekleurd papier, crÍpepapier.

Knip een hart uit een gekleurd papier. Vouw daarna 16 vierkantjes voor het pietenhoofd. Vouw alle hoekjes naar binnen. Voor de muts neem je een ander kleurtje en ook dit vouw je in 16 vierkantjes. Knip dat papiertje doormidden of plak de ene helft op de andere helft. Plak alle onderdelen aan elkaar vast.

Maak de kraag van 4 vouwblaadjes en vouw het in een vliegervorm. Versier het hart met propjes crÍpepapier.

Piet met lange benen

Piet met lange benen

Materiaal: stroken, mobiel of een kleurplaat van een piet.

Kleur de mobiel / kleurplaat. Knip de onderdelen van de mobiel / kleurplaat uit. Maak dan de strookjes zo lang als je de benen van de piet wilt hebben.

Zwarte piet

Zwarte piet

Materiaal: gekleurde cirkels, veertjes.

Maak het hoofd van een grote ronde cirkel. Knip een gekleurde cirkel doormidden. Dit wordt de muts. Maak van een witte halve cirkel de kraag. Plak het veertje op de muts. Nu nog het gezicht van de piet en hij is klaar.

Gevouwen piet

Gevouwen piet

Materiaal: gekleurd karton, vouwbladen.

Maak van vliegers de kraag van piet. Als je van een groot vierkant vouwblad alle hoekjes omvouwt krijg je een wat ronder gezicht. De muts maak je van een groot vierkant vouwblad. Deze vouw je door midden en daarna vouw je de bovenste hoekjes om. Versier daarna het gezicht en de kraag van de piet.

Gevouwen Sinterklaas

Gevouwen Sinterklaas

Materiaal:vouwbladen, plakfiguren, watten.

Vouw 2 keer het huis en plak dit omgekeerd tegen elkaar. Maak daarna de baard van de sint en zijn mijter.

Gevouwen schoen

Gevouwen schoen

Materiaal: vouwbladen, versierlint, plakfiguren.

Vouw de schoen van 16 vierkantjes. Knip rechterstrook eraf. nu heb je nog 12 vierkantjes over. Knip het rechter en het linker vierkantje aan de onderkant eraf. Vouw daarna aan de onderkant het rechter en het linker hoekje om. Knip aan de bovenkant de eerste vierkantje van boven naar beneden in. Plak de schoen daarna aan elkaar. Versier de schoen en doe er een mooie strik op en doe er misschien een wortel en een mooie tekening voor Sinterklaas in.

Gevouwen Sinterklaas

Gevouwen Sinterklaas

Materiaal: gekleurd karton, vouwbladen.

Zie voor meer details het grote vouwboek van Thea van Mierlo.

Gevouwen stoomboot

Gevouwen stoomboot

Materiaal: gekleurd karton, vouwbladen.

Zie voor meer details het grote vouwboek van Thea van Mierlo.

Gevouwen zak van Sinterklaas

Gevouwen zak van Sinterklaas

Materiaal: gekleurd karton, vouwbladen.

Zie voor meer details het grote vouwboek van Thea van Mierlo.

Zwarte Piet

Zwarte Piet

Materiaal: gekleurd papier.

Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken. Trek deze onderdelen om en plak de onderdelen aan elkaar.

Zwarte piet op rolschaatsen

Zwarte piet op rolschaatsen

Materiaal: gekleurd papier.

Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken. Trek deze onderdelen om en plak de onderdelen aan elkaar.

Stoomboot

Stoomboot

Materiaal: gekleurd papier.

Klik op de werktekening om het omtrekvoorbeeld te bekijken. Trek deze onderdelen om en plak de onderdelen aan elkaar.

Zak van Sinterklaas

Zak van Sinterklaas

Materiaal: gekleurd papier.

Klik op de werktekening a en b om het omtrekvoorbeeld te bekijken. Trek deze onderdelen om en plak de onderdelen aan elkaar.

 

memorie Sinterklaas

memorie Sinterklaas

kwartet Sinterklaas

kwartet Sinterklaas

woordkaarten Sinterklaas

woordkaarten Sinterklaas

knijpkaart: pakjes tellen

knijpkaart: pakjes tellen

knijpkaart: vul de juiste letter in

knijpkaart: vul de juiste letter in

knijpkaart: zoek dezelfde

knijpkaart: zoek dezelfde

werkblad tellen

werkblad tellen

werkblad hoeveel woordstukjes

werkblad hoeveel woordstukjes

werkblad van groot naar klein

werkblad van groot naar klein

vlaggetjes Sinterklaas

vlaggetjes Sinterklaas

vlaggetjes Zwarte Piet

vlaggetjes Zwarte Piet

schrijfoefening

schrijfoefening

pietendiploma 1

pietendiploma 1

pietendiploma 2

pietendiploma 2

pietendiploma 3

pietendiploma 3

bakker boeken boerderij carnaval circus dieren dino familie halloween herfst huis ikendeander indianen kastelen kerst kunst lampionnen landen lentepasen letters moederdag muziek onderwater piraten poppenkast ruimte sport sprookjes supermarkt tijd traktaties tv-figuren vaderdag verjaardag verkeer winter zomer 112 bestellen disclaimer gastenboek leukelinks