Knutselen voor de lente

Knutselen voor de lente

Knutselen met een thema is leuk en spreekt tot de verbeelding. Knutselen voor de lente? Op deze pagina vind je leuke ideeën om te knutselen in de lente. Voor jong en oud! Bij knutselen in de lente denk je misschien met name aan knutselen voor Pasen, maar er valt nog veel meer te doen dan dat. De lente is de tijd dat de bloemen ontluiken, het is de tijd van de jonge dieren en van een nieuw begin. Volop inspiratie om te knutselen dus!

Hieronder volgen een aantal leuke ideeën die je met je kind of zelf kunt maken ter ere van de lente. Leuk voor in huis en gezellig om te doen.

5 ideeën om te knutselen in de lente

Of je nu met hele kleine kids aan het knutselen bent of gewoon zelf aan de slag gaat, het is altijd leuk om een thema te hebben waar je vanuit kunt gaan. De lente leent zich daar uitstekend voor. In de lente is er in de natuur volop inspiratie te vinden. Kijk maar eens naar de onderstaande knutsels voor de lente.

1. Papieren bloemen voor aan de wand

Deze papieren bloemen zijn eenvoudig te maken en je hebt er niet veel voor nodig. Dit is wat je nodig hebt:

 • Papier
 • Schaar
 • Lijm
 • Een lijst

Knip een vel A4 in drie of 4 stroken. Je vouwt dit geknipte papier op als een accordeon, zodat je deze straks mooi uit kunt vouwen als een bloem. Knip de hoekjes schuin af, zodat de bloemblaadjes mooi afgemaakt zijn. Vouw ze uit en plak de uiterste kanten tegen elkaar, zodat er een mooie ronde bloembasis ontstaat. Knip een geel rondje en plak deze op het midden van de bloembasis als hartje. Maak zoveel bloemen als je wilt. Wil je er een echt schilderij van maken, dan kun je de bloemen op een basis plakken,  met groene stroken papier als stelen. Natuurlijk kun je hier ook blaadjes bij knippen, maar dat is geen must. Maak je het werkstuk samen met een kind en wil je het nog echter maken? Dan kun je het uiteindelijke werkstuk inlijsten en ophangen. Het formaat van de achtergrond pas je dan aan de lijst aan. Heeft het kind meer bloemen gemaakt dan erop kunnen, dan kies je samen met je kind de mooiste uit, of laat je de bloemen een beetje overlappen om meer diepte te creëren. Er hoeft immers geen glasplaat voor.

2. Lammetjes knutselen met watjes

Natuurlijk horen lammetjes ook helemaal bij de lente. Lammetjes spreken helemaal tot de verbeelding van kleine kinderen en deze lammetjes zijn ook nog eens heel aaibaar. Een van de leukste lenteknutsels voor kinderen is het maken van lammetjes. Ook voor kleine kinderen is dit een geweldige knutsel om te maken. Denk aan kinderen die in groep 1 of groep 2 zitten. Dit is wat je nodig hebt voor je lammetjes:

 • Schaar
 • Stevig gekleurd papier (wit en bruin)
 • Kleurpotlood (wit)
 • Lijm
 • Watjes
 • Oogjes
 • Een ijsstokje of oude knijper

Knip eerst pootjes en een kopje met oortjes van bruin papier. Natuurlijk mag dit ook van een andere kleur zijn. Knip vervolgens een ronde basis voor het lijf van het lammetje. Plak de pootjes en de kop op de juiste plaats en plak de oogjes erop. Met een wit kleurpotlood kun je een mondje tekenen. Nu het schaapje zelf helemaal in elkaar zit, is het tijd om het ijsstokje aan te brengen. In plaats van ijsstokjes kun je hier uiteraard ook oude knijpers of andere handige dingen voor gebruiken. Het stokje is bedoeld om ervoor te zorgen dat het een echt leuk diertje wordt om mee te spelen, zoals je ook in een poppenkast ziet. Daarna ga je verder met de watjes. Deze plak je aan de voorkant op het witte lijfje en eventueel kun je ook op het kopje een pluk watjes plakken, aan de bovenkant tussen de oren. Natuurlijk kun je de achterkant ook voorzien van watjes. Nu is het lammetje klaar! Tijd om er lekker mee te gaan spelen.

3. Popart tulpen

Ben je op zoek naar leuke lenteknutsels die je met kinderen uit de bovenbouw kunt maken? Deze popart tulpen zijn perfect om te maken voor kinderen uit groep 5 tot en met groep 8. Ook volwassenen zullen hier overigens echt plezier aan beleven. Dit heb je nodig:

 • Wit tekenpapier
 • Lineaal
 • Tekenpotlood
 • Viltstiften

Als inspiratie kun je bijvoorbeeld de werken van Romero Britto laten zien. Zijn stijl hangt eigenlijk tussen popart en kubisme in. Alles draait om eenvoudige vormen, duidelijke vlakken met patronen, dikke zwarte omlijning en vrolijke kleuren. Natuurlijk kunnen de kids zich hier helemaal op uitleven. Ook voor volwassenen is het overigens een uitdaging. Met een lineaal en een tekenpotlood maak je vlakken. Je kunt je fantasie hierbij helemaal de vrije loop laten. De lijnen zet je later aan met een zwarte stift, zodat het er echt uitspringt. In de lente kies je bij voorkeur voor vormen die daarbij passen, zoals deze popart tulpen. Je kunt die helemaal zelf invullen en een vrolijk patroon verzinnen waardoor de lente nog meer naar voren komt. De stijl kenmerkt zich in ieder geval door vrolijke kleuren, dus ga ervoor!

4. Wiebelbloemen

Er zijn natuurlijk nog meer soorten bloemen die je kunt maken als je gaat knutselen voor de lente. Ga je in de lente knutselen met peuters, dan is dit echt een prima optie. Dit heb je nodig voor deze lenteknutsels:

 • Schaar
 • Lijm
 • Gekleurd papier
 • Kartonnen bekertje
 • Chenilledraad

Maak leuke gekleurde bloemen uit het papier en zorg ervoor dat het kind zijn of haar fantasie de vrije loop kan laten gaan. Leer een kind te spelen met vormen en laat eens zien dat je uit een vierkantje twee driehoekjes kunt maken. Ook al worden de bloemen uiteindelijk niet echt traditionele bloemen zoals wij dat gewend zijn, het gaat om het plezier dat het kind heeft in deze lenteknutsels en om het fleurige eindresultaat. Eventueel kun je ook met crêpepapier de bloemen een extra vrolijk tintje geven. Houd er wel rekening mee dat crêpepapier afgeeft als het nat wordt door de lijm. Plak de bloemen die het mooist geworden zijn vervolgens op het uiteinde van een chenilledraad en kringel deze zo dat het net stengels lijken. Druk het chenilledraad in de onderkant van een papieren bekertje, zodat ze goed stevig staan en klaar zijn de wiebelbloemen. Als je peuter het bekertje beweegt, bewegen de bloemen mee. Zo lijkt het net of ze dansen op de wind!

5. Lichtgevende vlinders voor het raam

Wat is er mooier dan een kleurrijke vlinder die langs je raam fladdert? Zo’n mooie vlinder kun je overigens ook heel eenvoudig zelf maken. Met gekleurd cellofaan of zijdevloeipapier maak je de mooiste vlinders. Dit heb je nodig:

 • Gekleurd cellofaan of zijdevloeipapier
 • Tekenpotlood (eventueel een wit potlood)
 • Stevig zwart papier voor de basis
 • Een schaar
 • Lijm

Wil je knutselen met peuters, dan spreken dieren altijd tot de verbeelding. Deze lichtgevende vlinders maak je doorgaans met iets oudere kinderen, bijvoorbeeld uit groep 3, groep 4 of groep 5. Wil je deze vlinders knutselen met peuters, dan is het goed om zelf alvast het nodige voorwerk te doen en bijvoorbeeld de basis al uit te knippen en stukjes van het cellofaan of het zijdevloeipapier te knippen. Dan kan de peuter eenvoudig de rest doen. Hoe ga je te werk bij deze lichtgevende vlinders voor het raam?

Dit lenteknutsel maak je door eerst een mooie basis te ontwerpen. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe je vlinder eruit gaat zien. Deze teken je eerst met potlood op het zwarte papier, zodat je je niet kunt vergissen. Eventueel kun je dit met wit potlood doen, zodat je de schets beter ziet. Vervolgens knip je de vlinder uit papier en knip je de vormen uit de vleugels. Het is de bedoeling dat de basis helemaal heel blijft, dus knip de vormen er vanuit het midden uit. Vervolgens ga je ontwerpen en kijk je welke kleuren je waar wilt hebben. Dit plak je op de achterkant van de vlinder. Wil je het echt helemaal mooi afwerken, dan maak je twee keer de zwarte basis en plak je die uiteindelijk tegen elkaar, zodat er geen voor- of achterkant is. Plak de vlinder op het raam, zodra de zon schijnt zal dit zorgen voor een prachtig kleurenspel.

Knutselen in de lente met ouderen

Ga je knutselen met ouderen met als thema de lente? Dan is het leuk om iets herkenbaars te nemen als onderwerp. Dat kunnen dieren zijn, zoals vogels of vlinders, maar ook bloemen of bomen. Je kunt bijvoorbeeld vlinders haken met dames die het haken al vele jaren onder de knie hebben. Zijn er ouderen die hier geen kaas van hebben gegeten, dan is knutselen met papier natuurlijk altijd een optie. Ook hiermee kun je mooie vlinders en bloemen maken. Het is natuurlijk extra leuk als er met deze werkjes iets wordt gedaan. Een mooie manier om de gemeenschappelijke zaal te versieren.

Een leuke lente-DIY voor volwassenen

Knutselen is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook als volwassene is het heerlijk om je fantasie de vrije loop te kunnen laten en lekker creatief bezig te zijn. Op internet staan volop ideetjes om te knutselen in de lente. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor deze leuke DIY om vogeltjes te maken van wol. In de handige tutorial zie je precies hoe het moet. Het eindresultaat ziet eruit alsof deze vogeltjes zo uit de winkel zijn komen vliegen. Je hebt er eigenlijk alleen maar wol voor nodig en je zou zwarte speldenknopjes kunnen gebruiken voor de oogjes. Dat maakt deze vogeltjes helemaal af. Natuurlijk kun je ook een oogje maken door middel van een steekje zwarte wol.

Creatief aan de slag met peuters en kleuters

Knutselen met peuters en kleuters is iets waar veel geduld voor nodig is. De motoriek is nog niet zo verfijnd als bij oudere kinderen en dat is dan ook iets om rekening mee te houden. Bij kleinere kinderen zul je wat meer voorwerk moeten doen. Wil je iets educatiefs doen, bereid dan een knutselwerkje voor waar ze ook echt iets van leren.

Als voorbeeld bespreken we hier een knutselwerkje met vlinders. Deze vlinders zijn ‘gewoon’ van pasta, waardoor je kind er niets aan hoeft te doen. Maar de vlinders moeten natuurlijk wel een kleurtje krijgen. Bovendien gaan we de vlinders laten vliegen en moet je kind duidelijk maken waar de vlinder vandaan komt. Het lijkt misschien simpel, maar eigenlijk oefent je kind zo al zijn of haar schrijfvaardigheid. Een lijntje van stippels of streepjes tekenen is voor kleine handjes helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt.

Een nestkastje maken

Iets wat ook echt bij de lente hoort, is een nestkastje. De lente is de tijd waarin de vogeltjes gaan broeden en er is dan ook geen leuker moment om een nestkastje te maken. Zo kun je het meteen buiten hangen om te kijken of de vogeltjes hier hun volgende huisje van gaan maken. Met kinderen kun je bijvoorbeeld een nestkastje maken van een leeg vla-pak, maar je kunt uiteraard ook professioneel aan de slag gaan met hout.

Naast een nestkastje kun je het natuurlijk ook laten fungeren als voederhuisje. Daar trek je gegarandeerd gevleugeld publiek mee. Hierbij moet de opening wel iets groter zijn. Wil je een echt houten nestkastje maken, kijk dan goed naar alle afmetingen. De opening moet precies de juiste grootte hebben voor bepaalde vogelsoorten. Vogeltjes zijn heel kieskeurig. Het gaat dus niet alleen om een mooi nestkastje dat solide is, maar draait ook nog eens om de afmetingen.

Hierboven heb je vast inspiratie op kunnen doen voor leuke lenteknutsels. Moet het nog Pasen worden? Kijk dan ook eens op onze pagina met knutselwerkjes voor de paasdagen. Ook daar vind je leuke knutselwerkjes voor jong en oud.