Knutselen voor Pasen

Knutselen voor Pasen

Pasen is de tijd van de paaseieren en de paashazen, maar het is ook de periode van de lente. Daar wordt iedereen toch vrolijk van? Voor kinderen is de lente weer een heerlijke periode om te ontdekken. De paasdagen maken het natuurlijk extra bijzonder. Besteed daarom speciale aandacht aan Pasen en ga knutselen met je kids. Knutselen voor Pasen is een leuke bezigheid en je bent meteen bezig om het huis gezellig te maken voor de feestdagen.

Knutselen Pasen ideeën

Met leuke paasknutsels breng je jouw woning meteen helemaal in paassfeer. Leuk voor de kids, maar stiekem ook voor jezelf. Zowel met peuters en kleuters als met grotere kinderen is het tof om van de paasdagen echt iets speciaals te maken. Natuurlijk kun je dan een knutselpakket aanschaffen, maar met bewaarde spulletjes kom je ook al een heel eind. Met een wc rol kun je de leukste decoraties maken en ook met restjes hout of crêpepapier vrolijk je de boel echt op. Hieronder volgen handige knutseltips voor de paasdagen.

6 x knutselen voor Pasen

Hieronder volgen 6 ideetjes die je met kinderen kunt knutselen voor Pasen. Zo kun je knutselen met peuters en kleuters, maar ook met kinderen uit de bovenbouw. Voor elke leeftijd staat er wel iets bij en zelfs volwassenen kunnen zich hiermee vermaken.

1. Een paashaas van een wc rol

Deze paashaasjes van een wc rol zijn echt superschattig. Eigenlijk heb je er niet meer voor nodig dan:

 • een wc rol
 • wat gekleurd papier
 • een stift
 • een pompon bolletje
 • oogjes
 • papierwol of dik garen voor de snorharen
 • schaar
 • lijm

De wc rol dient als basis voor deze vrolijke paashaas. Natuurlijk geef je de wc rol ook een kleurtje met een mooie stift. Je kunt ook zelf een rolletje maken van gekleurd papier, als dit dik genoeg is. Knip een rondje uit gekleurd papier voor de kop en knip hier ook de pootjes en oortjes uit zoals op het plaatje. Teken er een leuk gezichtje op en vergeet niet om streepjes op de pootjes te zetten voor de teentjes. De pompon plak je op het rolletje boven de kop, zodat het net lijkt of het haasje volop aan het springen is. Leuk!

2. Fleurige papieren paaseieren

Wil je zelf paaseieren maken om in de paastakken te hangen? Die kun je gewoon van papier maken en het ziet er toch superleuk uit. Dit is niet alleen leuk om te knutselen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je hebt alleen dit nodig:

 • Gekleurd papier
 • Schaar
 • Nietmachine
 • Garen

Knip steeds de vorm van een eitje uit gekleurd papier. Je kunt voor papier met of zonder patroon kiezen. Zorg ervoor dat elk eitje even groot is, dus neem één eitje als basis voor de rest. Leg alle eitjes die je hebt uitgeknipt op elkaar en niet ze samen in het midden van een eitje. Zorg ervoor dat het nietje in de lengte zit. Per eitje heb je ongeveer 5 tot 10 verschillende papiertjes nodig, afhankelijk van hoe jij wilt dat het eitje eruit gaat zien. Vouw het eitje open nadat je het geniet hebt en doe er garen aan, zodat je het eitje op kunt hangen, bijvoorbeeld aan een paastak.

3. Een kuikenmandje voor eieren

Ga je knutselen met peuters, dan is het leuk om iets eenvoudigs te kiezen wat ze zelf kunnen maken. Met papieren bordjes kun je heel leuke dingen doen. Maak bijvoorbeeld een mandje in de vorm van een kuiken voor de eieren die de kids met Pasen gaan zoeken. Dit heb je nodig:

 • Papieren bordjes
 • Een lint
 • Papier
 • Schaar
 • Lijm

Kies bij voorkeur voor gele papieren bordjes. Zijn de bordjes nog niet geel? Dan kun je die met stift mooi laten inkleuren, maar een kuikentje in een andere kleur staat net zo vrolijk. Knip uit gekleurd papier vleugels, pootjes, oogjes en een snavel. Knip nu het bovenste deel van twee bordjes en plak deze langs de ronde randen aan elkaar. Plak het lint ertussen of doe dit later met een nietje. Houd wel in de gaten dat het nietje niet scherp mag zijn. De vlakke kant, waar je geknipt hebt, komt boven. Deze laat je open. De oogjes en de snavel plak je midden op het bordje, de vleugels gaan aan de zijkanten en de pootjes eronder, aan de ronde kant. Klaar is het kuikenmandje!

4. Kuikentjes van crêpepapier

Of je nu met peuters, kleuters of grotere kinderen gaat knutselen, crêpepapier blijft altijd boeien. Maak bijvoorbeeld kuikentjes met crêpepapier. Dit heb je nodig:

 • Gekleurd papier
 • Crêpepapier
 • Een schaar
 • Lijm
 • Oogjes

Knip een ei-vorm uit het gekleurde papier als basis. Nu kun je hier naar hartenlust propjes van crêpepapier op laten plakken. Knip pootjes, vleugels en een snavel uit gekleurd papier en plak deze op de juiste plaatsen op het kuiken. Nu de oogjes nog en het kuiken is helemaal af. Een leuk klusje voor de allerkleinsten!

5. Eierdopjes maken: een kip/haantje op tafel

Pasen is het feest van de eieren, dus mogen eierdopjes natuurlijk niet op tafel ontbreken. Ga aan de slag met je kinderen en maak eens zelf eierdopjes. Je kunt een eierdoos als basis gebruiken. Dit heb je nodig:

 • een lege eierdoos
 • gekleurd papier
 • oogjes/zwarte stift
 • lijm
 • schaar

Knip een stuk uit de eierdoos: je hebt voor één eierdopje zowel een kuiltje (voor het ei) nodig als een punt (om het haantje op te maken). Maak een snaveltje en een kammetje voor op de kop van gekleurd papier. Wordt het een kip of een haantje? Teken met zwarte stift oogjes op de zijkanten of plak hier de oogjes op. Een simpel ideetje om te knutselen met peuters!

6. Een ei met kuikentje

Dit ei is wel heel erg grappig. Als je de knijper openknijpt, komt er namelijk zomaar een kuikentje tevoorschijn. Dit heb je nodig:

 • Een knijper
 • Gekleurd papier
 • Lijm
 • Schaar
 • Stift

Knip een eitje uit het gekleurd papier dat ongeveer net zo groot is als het rondje tussen je duim en wijsvinger. Knip dit ei op een gekartelde manier doormidden, zodat het net lijkt of deze opengebarsten is. Knip vervolgens een klein kuikentje uit papier en teken hier met stift een gezichtje op. Plak dit kuikentje op de onderste helft van het ei, aan de achterkant. Plak nu beiden helften van het ei op de knijper. Wanneer je de knijper opent en sluit, zal het kuikentje tevoorschijn komen en weer verdwijnen. Heerlijk speelgoed!

DIY knutselen voor Pasen, handige tutorials

Op internet vind je allerlei leuke inspiratie voor knutselen met de paasdagen. Er staan niet alleen beschrijvingen online, maar ook handige video’s, zoals deze hieronder.

Een tutorial is handig wanneer je visueel ingesteld bent. Voor kinderen is het vaak net dat stapje dat ze nodig hebben om zelfstandig aan de slag te gaan. Ook wanneer je zelf niet zoveel tijd hebt, kun je de kids dus lekker laten knutselen. Neem de tijd om samen met hen een tutorial te kijken, verzamel de spullen en zet hen aan de slag.

Knutselen met eten voor Pasen

Knutselen met eten klinkt jou als ouder misschien niet ideaal in de oren, maar het is zo leuk! Laat de kids lekker koekjes versieren in leuke paasvormen, versier cupcakes of ga er eens ouderwets voor zitten om eieren te beschilderen.

Handige knutseltips voor knutselen met Pasen

Wil je gaan knutselen met Pasen met de kids? Dan volgen hier nog wat knutseltips.

1. Bewaar alles wat je handig lijkt

Ter voorbereiding kun je alvast van alles bewaren wat jou handig lijkt om mee te knutselen. Dat gaat van ijsstokjes tot eierdozen en van wc rolletjes tot oude tijdschriften. Ook stoffen van oude kleding zou je best eens kunnen gebruiken bij het knutselen.

2. Zoek online naar templates

Je kunt zelf leuke tekeningen maken om in te kleuren voor de allerkleinsten. Ben je zelf niet zo creatief? Dan vind je online allerlei leuke templates. Bovendien staan daar vaak ook nog eens allerlei extra creatieve ideetjes bij. Zo kun je bijvoorbeeld ingekleurde eieren op karton plakken en hier een leuke mobiele van maken voor de kinderkamer. Bij Krokotak vind je bijvoorbeeld volop inspiratie.

3. Houd je aan het thema

Het is leuk om kinderen uit te dagen. Maar daarvoor moet je vaak wel elke keer weer iets anders verzinnen. Houd je aan het thema om het jezelf een stukje makkelijker te maken. Zo begrens je het aantal ideeën, maar zorg je er ook voor dat er voor je kind steeds een ander thema opduikt.

4. Kies voor iets wat ook gebruikt kan worden

Het maakt niet uit of het een knutselmandje voor eieren is of een leuke paasversiering voor aan paastakken of iets anders. Voor het kind is niets zo leuk als wanneer het knutselwerkje voor Pasen ook echt gebruikt gaat worden.

Knutselen voor Pasen op school

Op veel scholen wordt er ook geknutseld voor de paasdagen. Niet alleen in groep 3 en de rest van de onderbouw, maar ook de bovenbouw is hier actief mee bezig. Dat levert steeds weer leuke resultaten op. Het is ook een goede manier om de kinderen bewust te maken van Pasen. Leg hen uit waar Pasen voor staat en waar die gekke paashaas nu eigenlijk vandaan komt.

Paasknutsels met paashazen

Veel paasknutsels zijn gebaseerd op de paashaas. Maar waar komt die paashaas nu eigenlijk vandaan? Dit is waarschijnlijk gebaseerd op een mythe. Een Germaanse stam vereerde vroeger goden. Een van hen was de godin Ostara. Een klein meisje vond een gewond vogeltje dat niet meer kon vliegen. Ze bad tot de godin Ostara en die snelde te hulp. Ze veranderde het vogeltje in een paashaas en beloofde het meisje dat deze paashaas elk jaar terug zou komen om cadeautjes te brengen. Dat is de reden dat een paashaas de eieren jaarlijks brengt, en niet een kip, zoals immers logischer zou zijn. Toch worden inmiddels ook kippen vaak geassocieerd met Pasen.

Het verhaal van Pasen en christelijke paasknutsels

Bij Pasen valt ook een verhaal te vertellen. Christenen over de hele wereld vieren met Pasen feest. Zij vieren de opstanding van Jezus Christus. Voor de allerkleinsten is dit misschien nog moeilijk om te vertellen, maar zeker bij de oudere kinderen zal dit nieuwsgierigheid wekken. Christenen geloven dat Jezus voor hun zonden gestorven is en dat deze zonden vergeven zijn doordat Hij na 3 dagen uit de dood opstond. Er zijn ook allerlei christelijke en Bijbelse knutsels voor Pasen. Hierbij staan vaak mensen afgebeeld uit het Bijbelverhaal. Denk daarbij aan de mannen en vrouwen die Jezus goed kenden en verdrietig waren om Zijn dood. Ook zijn er kleurplaten van het graf, waarbij je de weggerolde steen kunt zien. Het graf was namelijk gesloten met een zware verzegelde steen, maar doordat deze steen weggerold was, werd voor de omstanders duidelijk dat er een wonder gebeurd was. Er staan vaak teksten bij als ‘Wees niet verdrietig, want Jezus leeft!’ of ‘Hij is hier niet, want Hij is opgestaan!’.

Paasslingers en raamdecoratie

Naast dingetjes om neer te zetten, mandjes en eierdopjes zijn er natuurlijk nog allerlei andere vormen van paasdecoratie te bedenken. Zo is het bijvoorbeeld ook leuk om slingers te maken in het thema van Pasen. Dit werkt hetzelfde als bij elke andere slinger die je maakt, alleen kies je dan voor vormen die bij Pasen horen. Denk aan eieren, paashazen en kuikentjes, maar ook bloemetjes mogen daar best bij. Ga je voor raamdecoratie, dan kun je bijvoorbeeld van gekleurd papier een basis maken voor een ei. Je kunt hier randjes uit knippen, maar je kunt ook alleen de basisvorm als mal gebruiken. Plak er gekleurd vloeipapier achter en er straalt prachtig gekleurd licht doorheen.

Knutselen in de lente

Heb je al leuke paasknutsels gevonden om met je kids te maken? Dan zijn jullie voor de paasdagen al helemaal klaar. Haal de spulletjes in huis die je nodig hebt en knutselen maar. Nog meer inspiratie opdoen? Kijk dan ook eens bij onze ideetjes voor knutselen in de lente.