Leuke knutselspullen

Leuke knutselspullen

Op zoek naar leuke knutselspullen? Niets is zo leuk als de creativiteit van een kind triggeren. Online kun je al heel veel ideetjes vinden en je kunt ook van artikelen die je normaal weggegooid zou hebben gewoon knutselspullen maken, zoals een leeg wc-rolletje. Zo zie je dat er ook heel goedkope knutselspullen zijn. Hieronder vind je inspiratie voor knutselspullen voor kinderen van diverse leeftijden. In 2021 is er veel mogelijk als het om knutselspullen voor een kind gaat.

Knutselen met een kind van 1 jaar of 2 jaar

Met de echte dreumessen valt er nauwelijks te knutselen, denk je misschien. Mis! Ook de allerkleinsten vinden het heerlijk om lekker aan de slag te zijn. De mogelijkheden zijn wel wat beperkter dan bij oudere kinderen, maar ze zijn er zeker. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan met verf. Kies dan wel voor verf op waterbasis, want na het knutselen zal zowel de omgeving als je kleintje behoorlijk ‘gekleurd’ zijn. Maar zeg nu zelf: hoe leuk is het om met een kleintje te verven met watjes? Of om een voetafdrukje te maken op wit papier? Voor deze leeftijd schaf je met name dus goed afwasbare verf en papier aan. Let wel op dat de kinderen zich niet snijden aan het papier.

Knutselen met kinderen van 3 of 4 jaar

Met kinderen van 3 of 4 jaar kun je al veel meer. Er zijn dus ook meer knutselspullen voor je kind beschikbaar. Je kunt denken aan complete sets, bijvoorbeeld voor het vlechten van papier, maar ook aan klei of mozaïeken. Verder zijn er voor deze leeftijd ook extra grote stickers verkrijgbaar waarmee je kind lekker in de weer kan. Het draait bij deze leeftijd vooral nog om decoreren. De basis moet je vaak zelf nog maken. Zoek je naar complete sets? Kijk dan eens naar het merk SES. Daar vind je zeker een leuke knutseldoos voor een peuter.

Leuke knutselspullen voor kids van 5 jaar en 6 jaar

Misschien is dit wel de leukste fase bij kinderen. Wanneer je kind 5 jaar of 6 jaar is, gaat deze echt de wereld ontdekken. Ze komen voor het eerst op school en zijn al bezig met een eerste aanzet om lezen en schrijven te leren. Dit kun je ook terug laten komen in de knutselwerkjes. Als knutselspullen voor deze leeftijd moet je denken aan viltstiften, stempels, gekleurd papier en klei, maar ook aan andere zaken, zoals kralen en strijkkralen. Kinderen zullen ook lekker in de weer zijn met glitters en pailletten. Zo kan een meisje bijvoorbeeld haar eigen haarspeldjes versieren en kan een jongen een mooi vliegtuig versieren. Maar andersom kan natuurlijk ook, want op deze leeftijd zijn kinderen vaak nog met allerlei dingen bezig.

Knutselspullen voor 7 jaar en 8 jaar

Zowel jongens als meisjes zijn graag met klei in de weer. Deze kun je natuurlijk aanschaffen, maar je kunt de klei ook zelf maken op basis van bloem. Zo kun je af en toe ook nieuwe klei maken, wat wel zo hygiënisch is. De knutselspullen voor kinderen van 7 en 8 jaar zijn eigenlijk heel uitgebreid. De kinderen kunnen al heel veel zelf maken. Je kunt bijvoorbeeld aan de volgende teken- en knutselspullen denken:

  • Stiften, kleurpotloden of (pastel)krijt
  • Blanco of gekleurd papier
  • Verfspullen
  • Klei
  • Strijkkralen, gewone kralen, bedels
  • Hout om bijvoorbeeld te figuurzagen
  • Bladeren en kastanjes om te knutselen in herfstthema
  • IJsstokjes, lege keukenrollen
  • Wol of ander garen en knopen

Van al deze knutselspullen kan een kind echt iets leuks maken. Kinderen van deze leeftijd hebben vaak nog wel wat sturing nodig. Geef inspiratie en laat je kind eens wat dingen zien, bijvoorbeeld uit een boek of tijdschrift. Geef het kind een thema als leidraad, zoals de lente of de herfst. Zeker weten dat daar leuke dingen uit komen!

Knutselen met kinderen van 9 jaar

Met kinderen van 9 jaar kun je veel leuke dingen maken en vaak komen zij ook zelf al met ideetjes om te knutselen. Je kunt voor goedkope knutselspullen kiezen, zoals wol en lege keukenrollen als basis. Met papier zijn de mogelijkheden bijna eindeloos. Of het nu gekleurd papier of wit papier is, er is altijd wel iets te verzinnen om te maken. Ook hier kun je weer een thema kiezen, zoals zomervakantie of juist wintersport. Er zijn ook leuke knutselspullen te koop voor deze leeftijd. Zo kan je kind bijvoorbeeld een eigen sleutelhanger ontwerpen of een T-shirt verven.

Knutselboeken voor kinderen

Ben je zelf niet zo creatief, dan zijn er online ook talloze knutselboeken te vinden. Deze zijn leuk voor de kids zelf, maar natuurlijk ook voor de ouders. Misschien is je kind al heel zelfstandig, maar misschien wil hij of zij wel liever samen met jou iets leuks uitkiezen om te knutselen. Bekijk wat de voorkeur van je kind is en zorg voor begeleiding waar nodig, maar laat je kind ook vrij waar dat kan. Geef wel duidelijke instructies, zodat de viltstift straks niet op het behang terechtkomt.

Waar moet je op letten bij knutselspullen voor kinderen?

Wanneer je op zoek bent naar knutselspullen voor kinderen, zijn er een aantal dingen om op te letten.

1. Veiligheid

Veiligheid gaat boven alles. Het speelgoed en de knutselspullen die je koopt moeten altijd veilig zijn voor het kind zelf. Houd eventueel ook rekening met kleinere broertjes of zusjes.

2. Materiaal

Waar zijn de knutselspullen van gemaakt? Bevatten deze geen giftige bestanddelen? Zijn de knutselspullen gemaakt van voedselveilige materialen?

3. Duurzaamheid

Gaan de knutselspullen lang mee? Is het een duurzame keuze? Natuurlijk zijn de meeste knutselspullen bedoeld om te gebruiken, en zolang het kind daar iets van leert, moet dat ook kunnen. Maar de ene keuze is wel degelijk milieubewuster en duurzamer dan de andere. Maak dan ook een goede afweging.

Knutselspullen uit de natuur

Natuurlijk is het met een verjaardag leuk om een nieuwe knutselset voor je kinderen aan te schaffen. Maar in de natuur kun je ook volop inspiratie vinden. Bij knutselspullen uit de natuur kun je bijvoorbeeld denken aan bladeren en kastanjes, maar ook aan schelpjes en bloemen. Gedroogde bloemen zijn ook een leuke basis voor een knutselwerkje.