Moederdag cadeau knutselen

Moederdag cadeau knutselen

Een Moederdag cadeau knutselen? Doe dan hier inspiratie op! Niets is zo leuk als een zelfgemaakt cadeau voor Moederdag. Op deze speciale dag wil je natuurlijk aan je moeder laten zien hoeveel je om haar geeft en wat zij voor je betekent. Een zelfgemaakt cadeautje betekent niet alleen dat je iets kunt maken wat zij echt leuk vindt, maar ook dat je er tijd en energie in steekt. Dat gebaar zal beslist gewaardeerd worden. Op welke leeftijd een kind ook is, zelfgemaakte Moederdagknutsels gaan nooit vervelen.

Moederdag cadeau knutselen: 10 x inspiratie

Lekker voor Moederdag knutselen? Hieronder vind je leuke inspiratie die je met kinderen van diverse leeftijden kunt maken. Of je nu op zoek bent naar moederdagknutsels voor op school, bijvoorbeeld voor kinderen in groep 3 of groep 4 of voor kinderen in de bovenbouw, of voor moederdagknutsels om thuis te maken, er staat zeker iets bij dat uitdagend en leuk is!

1. Een waxinelichthouder knutselen

Een waxinelichthouder knutselen voor Moederdag is altijd een goed idee. Het is niet alleen een gezellig cadeautje, maar ook heel symbolisch. Voor de basis kun je een glazen pot nemen, bijvoorbeeld een lege jampot. Dit is een prima knutselidee voor de onderbouw, het is makkelijk voor kinderen uit de kleuterklassen, maar ook nog leuk in groep 3 en 4. Wat heb je nodig?

 • Een lege jampot of andere glazen pot
 • Een waxinelichtje
 • Lijm
 • Gekleurd transparant papier/cellofaan

Spaar bijvoorbeeld een hartje uit in het gekleurd cellofaan, waardoor het vlammetje van het kaarsje mooi te zien is, of versier de waxinelichthouder helemaal op je eigen manier. Plak het gekleurd cellofaan op de lege glazen pot en je waxinelichthouder is klaar. Eventueel kun je nog een lintje of touwtje om de bovenkant van het potje strikken met een persoonlijke boodschap.

2. Zelfgemaakte scrub voor onder de douche

Niets is zo leuk als een zelfgemaakt cadeautje wat je ook nog eens echt kunt gebruiken. Moeders verwen je ook met lekkere verwendingen voor in bad of onder de douche. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zelfgemaakte scrub? Dit is goed voor de huid en het ruikt ook nog eens heerlijk. Echt een leuk idee om te maken met kinderen uit de bovenbouw. Wat heb je nodig?

 • 2 kopjes suiker (staat gelijk aan 200 g)
 • 100 ml olijfolie of een andere natuurlijke olie
 • Een paar druppeltjes essentiële olie in jouw favoriete geur
 • Glazen potje dat goed afsluitbaar is

Mix deze ingrediënten met elkaar en doe dit in een glazen potje. Sluit dit goed af, zodat de scrub extra lang houdbaar is. Zo kan mama er wel een halfjaar tot een jaar plezier van hebben. Plak er een vrolijk etiketje op met wat erin zit of hang er een leuk kaartje aan.

3. Een kopje verwenthee voor moeder

Dit is vooral een leuk ideetje als je een Moederdag cadeau knutselen met peuters of kleuters. Het is niet te ingewikkeld en het is een van die knutselwerkjes die je ook leuk in de klas kunt doen. Wat heb je nodig?

 • Gekleurd papier
 • Stiften
 • Lijm
 • Schaar
 • Theezakje

 Knip zelf een vorm van een theekopje voor of teken deze duidelijk op papier en laat de kinderen het zelf uitknippen. Elk kind heeft twee theekopjesvormen nodig, omdat deze aan de randen tegen elkaar geplakt zullen worden. Plak de theekopjes langs de onderste rand tegen elkaar, zodat er een theezakje in gedaan kan worden en laat de kinderen de voor en achterkant van het kopje mooi versieren. Natuurlijk is hier ook ruimte om een lieve boodschap te schrijven, maar je kunt ook een kaartje aan het oortje van het kopje bevestigen. Wil je dat het kopje rechtop blijft staan? Dit kun je doen met behulp van wc rollen. Plak een wc rol achter elk kopje om deze rechtop te kunnen zetten. Zijn de kids lekker bezig? Dan kun je er altijd op dezelfde wijze nog een theepot bij laten knutselen.

4. Bloemen in een mok

Bij Moederdag horen bloemen. Er zijn dan ook talloze leuke Moederdag knutsels te vinden die te maken hebben met bloemen. Dit knutselidee is geschikt voor kinderen in groep 4 en groep 5, maar ook voor de al wat oudere kinderen. Je kunt het in principe zo moeilijk maken als je zelf wilt. Wat heb je nodig?

 • Blanco mokken
 • Keramiekstiften
 • Bloembollen en wat aarde

Laat de kinderen hun fantasie gebruiken om de mokken speciaal voor mama te versieren. Ze kunnen er een leuke afbeelding op tekenen, maar ook een lieve boodschap op schrijven. Daarna doe je er wat aarde in en plant je er een leuke bloembol in. Dat staat fleurig en na de bloei kan deze mok gewoon gebruikt worden. Het is dus een duurzaam cadeautje. Dit wordt vast mama’s favoriete koffie- of theemok! Een alternatief voor de mok is een papieren bekertje. Deze kan ook mooi versierd worden en het is uiteraard ook mogelijk om hier een bolletje in te planten. Kijk dan wel goed dat het bekertje niet te vochtig wordt of zet deze op een onderzetter om kringen op tafel of op de vensterbank te voorkomen.

5. Vrolijke dieren van hartjes

Wist je dat je met een hartjesvorm echt heel erg veel kunt knutselen? Je kunt bijvoorbeeld vrolijk gekleurde diertjes maken die helemaal opgebouwd zijn uit hartjes. Wat heb je nodig voor deze Moederdagknutsels?

 • Gekleurd papier
 • Schaar
 • Lijm
 • Wiebeloogjes

Geef een aantal voorbeelden en trigger de kinderen om eens te kijken wat je allemaal kunt maken met hartjesvormen. Dit maakt het zowel leuk voor de onderbouw als de bovenbouw. Natuurlijk kun je ook andere ontwerpen maken dan dierenvormen. De knutselideeën hiervoor zijn vrijwel eindeloos.

6. Een moeder-dochterarmbandje

Elke dag hetzelfde dragen als moeder en dochter is doorgaans een beetje te veel van het goede, maar af en toe kan dat best. Een moeder-dochterarmbandje is dan ook echt een leuk idee. Maak twee dezelfde armbandjes, eentje voor je moeder en eentje voor jezelf. Natuurlijk kun je de maat het beste zelf inschatten. Wat heb je nodig?

 • Strijkkralen of andere kralen
 • Een elastiekje om aan te rijgen
 • Eventueel een stompe naald
 • Een schaar om het elastiekje kort te knippen

En rijgen maar! Het rijgen van de kralen is een eenvoudig en leuk werkje en kan afhankelijk van de grootte van de kraaltjes met of zonder naald worden gedaan. Kies wel altijd voor een stompe naald om ongelukjes te voorkomen.

7. Een leuke kaart

Moederdag is niet compleet zonder een leuke kaart. Is jouw moeder echt de beste? Schrijf dat dan op de kaart en verras haar hiermee. Er zijn veel leuke ontwerpen voor een Moederdagkaart te vinden. Gebruik dik papier als basis en maak zelf een leuke voorstelling met gekleurd papier. Bijvoorbeeld een sliert met hartjesballonnen. Dit heb je nodig:

 • Gekleurd papier
 • Kaartenpapier of dik gekleurd papier voor de basis
 • Schaar
 • Lijm
 • Viltstiften

8. Boekenlegger

Is jouw moeder dol op boeken? Dan kan ze nooit genoeg boekenleggers hebben. Dit heb je nodig:

 • Stevig gekleurd papier
 • Schaar
 • Stiften

Je kunt bijvoorbeeld een ‘Ik-hou-zoveel-van-jou-kaart’ maken, waarbij de ruimte tussen de handjes laat zien hoeveel je van je moeder houdt. Zorg ervoor dat dit kaartje de lengte heeft die een standaard leesboek heeft en versieren maar! Ook andere boekenleggers met mooie versieringen of lieve teksten zijn natuurlijk een prima idee.

9. Een kusje to go

Natuurlijk draagt je moeder je altijd mee in haar hart, maar misschien heeft ze ook wel iets van jou in haar portemonnee zitten. Denk aan een mooie schoolfoto of aan een klein kaartje. Maak eens een pasje voor Moederdag dat zij in haar portemonnee altijd bij zich kan dragen. Dit heb je nodig:

 • Gekleurd of blanco papier
 • Stiften
 • Schaar
 • Lippenstift

Knip het gekleurd of blanco papier in het formaat van een pasje. Schrijf op het pasje voor wie en van wie deze kus is. Stift je lippen en druk een kusje op het pasje. Dit zal zeker een verrassing voor mama zijn!

10. Een echt Moederdag schilderij

Een Moederdag-schilderij is altijd een goed idee. Op welke leeftijd je ook bent, dit is altijd leuk om te maken én om te ontvangen. Een schilderij op canvas is helemaal in. Je kunt natuurlijk lekker creatief aan de slag gaan met verf en penselen, maar ook met schaar en gekleurd papier. Maak bijvoorbeeld een leuke vaas vol bloemen voor aan de wand.

Moederdag knutselen voor volwassenen

Natuurlijk is knutselen voor Moederdag niet alleen leuk voor de kids. Ook als je allang volwassen bent, is het een mooie manier om je moeder een persoonlijk cadeautje te geven. Je kunt hierbij denken aan handwerken. Een mooi geborduurd kussen of een gebreide stola zal je moeder zeker kunnen gebruiken. Maar er zijn ook allerlei andere knutselideeën te bedenken, bijvoorbeeld op het gebied van woonaccessoires. Boetseer eens een mooie plantenpot voor haar of maak een uniek schilderij, bijvoorbeeld gebaseerd op een gemeenschappelijke herinnering. Ook anno 2022 zijn zelfgemaakte cadeautjes een goed idee.

Moederdagknutsels met een baby maken

Met baby’s knutselen is vaak een uitdaging. Het is echt niet eenvoudig om met een kleintje van een jaar een leuke Moederdagknutsel in elkaar te zetten. Toch zijn er wel dingen die je samen met je kleintje kunt maken voor Moederdag. Denk aan een handafdrukje of voetafdrukje met verf. Een prachtige herinnering voor altijd. Natuurlijk kun je een kleintje vanaf 1 jaar ook laten vingerverven. Alle kinderen vinden dat leuk. Kies voor verf op waterbasis, zodat alles gemakkelijk weer schoongemaakt kan worden. Ook op zanddeeg kunnen kleintjes zich lekker uitleven. Wil je echt iets decoratiefs maken, dan heeft je kindje wel jouw hulp nodig.

Last minute Moederdag cadeau maken

Oeps! Moederdag bijna vergeten? Dan wil je natuurlijk snel nog iets voor je moeder regelen. Wil je wel graag zelf iets knutselen voor Moederdag, dan zijn er ook makkelijke ideeën die je in een wip in elkaar hebt gedraaid. Op Youtube kun je allerlei handige tutorials vinden van snelle Moederdagknutsels. Ga snel aan de slag en verras ook jouw moeder nog met een zelfgemaakt Moederdagcadeau.

Handige knutselspullen voor Moederdag cadeaus

Voor de meeste Moederdagcadeaus kom je met gekleurd papier en lege wc-rolletjes al een heel eind. Zo kun je bijvoorbeeld de mooiste bloemen knutselen. Maar ook strijkkralen zijn handig om in huis te hebben. Combineer dit met zoutdeeg en je maakt moeiteloos een vrolijke waxinelichthouder die ook kleine handjes eenvoudig in elkaar kunnen zetten. Ook kun je met strijkkralen leuke decoratieve knutselwerkjes maken. Verder kun je strijkkralen niet alleen gebruiken om te strijken, maar je kunt ze eveneens makkelijk aaneen rijgen. Handig voor een ophangkoord, maar ook leuk voor een zelfgemaakte ketting.

Tips voor het maken van een Moederdag knutsel

 Ga je zelf een Moederdag knutsel maken? Dan heb je misschien nog wat aan deze handige tips.

 • Maak een cadeautje waar je moeder echt iets aan heeft.
 • Schrijf er een lieve tekst op, dit hoort echt bij een Moederdag cadeau.
 • Vergeet ook de achterkant niet bij het versieren van je cadeautje. De voorkant moet natuurlijk extra mooi zijn, maar ook de achterkant zal mama zeker gaan bekijken.

Verwen je moeder extra op Moederdag

Een Moederdagknutsel is altijd leuk en misschien maak je wel meerdere knutsels voor mama. Samen met papa, tante of grote broer of zus wordt er vast ook een cadeautje gekocht. Maar Moederdag is ook verwendag. Dat begint al met het ontbijtje, wat de kids misschien die dag wel zelf klaarmaken om bij haar op bed te bezorgen. Maar het is ook een dag om erg lief voor mama te zijn. Misschien zijn er nog wel kleine klusjes in het huishouden die gedaan moeten worden of kun je zelf wat anders bedenken waar je moeder echt heel blij mee zou zijn. Op Moederdag mag je je best een beetje uitsloven voor mama, maar vergeet haar natuurlijk ook de andere dagen van het jaar niet.