Moederdag knutselen peuters

Moederdag knutselen peuters

2de zondag van mei … Moederdag!

Niets dat een moederhart zo laat smelten als een zelfgemaakt knutselwerk van haar kind. Klein of groot het maakt niet uit. Zolang het maar zelfgemaakt is.

Naast deze onvoorwaardelijke blijk van liefde is knutselen dan ook nog eens ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Het stimuleert de creativiteit, motorische vaardigheden, cognitieve vaardigheden … Kortom, niets dan voordelen.

Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat een peuter nog niet zoveel mogelijkheden heeft. Hun fijne motoriek is nog niet helemaal ontwikkeld en ook hun geduld is nog niet helemaal zoals het hopelijk later zal worden.

Knutselen met peuters vergt dan ook voor jou wel wat voorbereiding maar vooral ook veel geduld en kalmte.

Is er aan jezelf geen Picasso verloren gegaan? Ben je zelf niet zo creatief aangelegd? Geen probleem, we geven je graag een paar ideeën.

Hand- of voetafdruk

De topper onder de kadootjes van een kleuter aan zijn mama is zonder twijfel de hand- of voetafdruk. Niets zo persoonlijk of uniek als een kleurrijke print van dat kleine handje of voetje. Zeker als het nog zo klein is, en als je denkt dat je nog niet veel meer moet verwachten dan een lieve lach of knuffel…

Hoe gaan we te werk? Er zijn vele mogelijkheden. Alles draait natuurlijk om die afdruk. Het vergt een beetje opkuiswerk achteraf maar de peuters vinden het geweldig… handjes of voetjes volkladden met verf om daarna rond te pletsen. Zalig!

Creatieve moederdag cadeaus     Afbeeldingsresultaat voor knutselen voor moederdag peuters handafdruk           

 

Benodigdheden:

Papier, verf, de handjes en de voetjes van de peuter

Werkwijze:

Begin eerst en vooral met een propere omgeving. Een oud laken, een groot stuk plastic, het maakt niet uit maar zorg dat je peuter helemaal ingepakt is met iets wat vuil mag worden want geloof me vrij: vuil zal hij/zij worden! Knip een gat uit het laken of plastic en doe het aan zoals een soort cape. Eens dit achter de rug is kan je starten. Neem een stuk karton en doe een paar hoopjes verf op het karton. Zo kan de artiest zijn/haar handjes of voetjes er helemaal indoppen. Zorg dat je een mooi vel papier klaar liggen hebt want dan moet het snel gaan. Neem de kleine spruit vast en maak een mooie afdruk. Laat hem/haar dit niet alleen doen, behalve als je zijn of haar creativiteit echt tot uiting wil laten komen.

Nadien zou ik eerst beginnen met de voetjes of handjes af te kuisen, kwestie van niet het hele huis te moeten onder handen nemen na het knutselmomentje. Eens alles weer proper is kan je de laatste hand leggen aan het kunstwerk. Een mooi vormpje uitknippen van de afdruk of de tekening verder afwerken.

Vergeet zeker niet om de datum ergens te vermelden. Binnen 10 jaar weet de mama echt niet meer hoe oud haar spruit was toen haar of zijn kunsttalent het eerst werd ontdekt…

Haar hart zal smelten, wees daar maar zeker van.

Foto’s

Een andere hoogvlieger is natuurlijk de foto van je kleine spruit. Zonder twijfel staat je smartphone vol met kiekjes van je oogappel maar toch wil je als mama natuurlijk echt wel een mooie foto krijgen, zeker als het een origineel DIY-projectje is van je mini-me him- or herself! Ook supertof om bij te houden en later opnieuw boven te halen als je kleinkinderen op bezoek komen …

Moederdag bloempot maken
Afbeeldingsresultaat voor moederdag knutsel peuters foto
Moederdag-knutsels8

Bloemen

Bloemen knutselen als moederdag cadeau is natuurlijk ook altijd zeer fijn. Welke vrouw is niet blij met een bloemetje? Papa zal wel zorgen voor de echte bloemen (papa’s zijn meestal niet zo creatief en origineel). Laat het maar aan de peuter over om een mooie, eeuwig bewarende papieren bloemenruiker uit de hoed te toveren.

En als dit nog niet voldoende is om je te overtuigen: het helpt je peuter ook met zijn fijne motoriek, de juf zal blij zijn!

Bovendien is het een zeer budget- en tijdvriendelijke oplossing. Je hebt enkel wat papier, een schaar en lijm nodig! Hebben we dat niet altijd in huis??

Wat denk je hiervan??

Afbeeldingsresultaat voor moederdag knutsel peuters papier
Afbeeldingsresultaat voor moederdag knutsel peuters bloemen
Afbeeldingsresultaat voor moederdag knutsel peuters bloemen
Afbeeldingsresultaat voor moederdag knutsel peuters bloemen

De Moederdagkaart

Een andere klassieker is natuurlijk de zelfgemaakte kaart met daarin een superleuke boodschap. Fijne hieraan is dat je de kaart oersimpel tot heel ingewikkeld kan maken. Voor ieder wat wils…

Ander leuk voordeel is dat het zo gemakkelijk meeneembaar is. Gebruik de kaart als bladwijzer in je favoriete boek, tussen je agenda, als hoesje, … Je kan het ook mooi inkaderen of gewoon zo aan je muur of prikbord hangen.  Kortom, een echte uitpakker. Welke mama wil niet trots opscheppen tegen collega’s, vrienden, kennissen over haar geweldig Moederdagcadeau.

Hieronder vind je alvast een paar ideetjes. Helemaal super is het natuurlijk om een paar “vaste waarden” met mekaar te combineren: de voetafdruk samen met de wenskaart… Vast en zeker zitten er een paar tussen die je kunnen bekoren.

Moederdag-knutsels2
Moederdag-knutsels14
Afbeeldingsresultaat voor zelf moederdag kaart maken

Nu heb je je mooie kaart, maar nog geen leuk versje? Ook hier helpen we je graag bij:

een knipje met mijn ogen

een zoentje met mijn mond

ik klap eens in mijn handen

ik draai eens in het rond

ik maak een mooie buiging

zo diep zoals mijn knie

dat is om je vertellen

dat ik je keigraag zie!

OF

mama, moet je even luisteren

ik wil iets in je oor fluisteren

het gaat over mij

het gaat over jou

ssssssst

weet je dat ik van je hou?

Mag het wat moeilijker zijn??

Wil je echt je creativiteit laten botvieren?

Mag het moeilijker zijn om een Moederdag cadeau te knutselen met je peuter?

Uiteraard zijn er nog veel andere mogelijkheden: klei, crèpepapier, kralen, …

Het spreekt voor zich dat je peuter hier niet alleen mee aan de slag kan. Het vergt ook van jou wat meer inspanning, wat meer materiaal maar is dit ook niet het leukste deel van  knutselen? De kleine uk vindt niets leuker dan wat 1-on-1 quality time.

Afbeeldingsresultaat voor moederdag knutsel peuters
Afbeeldingsresultaat voor moederdag knutsel peuters
Afbeeldingsresultaat voor moederdag knutsel peuters
Afbeeldingsresultaat voor moederdag knutsel peuters crèpepapier