Vaderdag cadeau knutselen

Vaderdag cadeau knutselen

Een persoonlijk cadeautje doet het altijd goed, zeker op speciale dagen. Met Vaderdag is een zelfgemaakt cadeautje echt een aanrader. Het is iets blijvends, wat waarschijnlijk vele jaren een mooi plaatsje krijgt en het is uniek. Daarom hebben wij een aantal leuke ideeën verzameld waarmee je zelf een Vaderdagcadeau kunt knutselen. Doe snel inspiratie op en flans iets leuks in elkaar voor papa!

10 x inspiratie voor een Vaderdag cadeau knutselen

Hieronder vind je 10 x inspiratie voor het knutselen van een Vaderdagcadeau.

1. Zelf versierde sokken

Sokken zijn nu eenmaal iets wat je vrijwel elke dag draagt. Dat zal jouw vader zeker ook doen. Sokken zijn dan ook beslist een nuttig cadeau, maar misschien vind je het wel een beetje saai. Als dat zo is, dan is het een leuk idee om de sokken zelf te versieren. Met textielstiften kun je de sokken helemaal naar je eigen smaak versieren. Je kunt er een fantasiepatroon op tekenen, maar je kunt er natuurlijk ook een lieve boodschap op schrijven voor je vader. Dit heb je nodig:

 • Een paar witte sokken
 • Textielstiften
 • En een beetje fantasie
 • Eventueel een plastic zakje, een nietmachine en een stukje karton voor de verpakking

Wil je dit sokkencadeau echt helemaal afmaken, dan kun je ze zelf netjes verpakken in een plastic zakje. Aan de bovenkant niet je dit dicht met een stukje karton of dikker papier en kun je er een boodschap opschrijven. Wat dacht je van: papa, jij bent mijn held (op sokken!)? Zo maak je je eigen Happy Socks!

2. Een zelfgemaakte bladwijzer

Leest jouw vader graag? Dan is hij vast ook zuinig op de boeken die hij leest. Wellicht doe je hem dan een groot plezier met een zelfgemaakte bladwijzer. Deze ziet hij dan vrijwel elke dag en je helpt je vader ook nog eens om zijn boeken netjes te houden. Een bladwijzer knutselen voor Vaderdag is heel eenvoudig. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door mama een foto te laten maken waarbij je met je handen boven je hoofd staat. Knip vervolgens jezelf uit de foto en maak een touwtje vast aan je handen. Klaar is je bladwijzer! Dit heb je nodig:

 • Een schaar
 • Een foto
 • Een touwtje of elastiek

Natuurlijk kun je ook allerlei andere bladwijzers maken, bijvoorbeeld een papieren bladwijzer met een lieve boodschap of waaruit je een hartje geknipt hebt om je vader er elke dag aan te herinneren hoeveel je van hem houdt.

3. Medaille voor de beste papa

Wie krijgt er nu niet graag een medaille? Een medaille is een beloning voor een mooie prestatie. En papa doet het hele jaar zijn best voor jou, dus heeft hij die medaille echt verdiend. Maak bijvoorbeeld een medaille van klei en vergeet niet om er een mooi roodwitblauw lintje aan te hangen. Hij moet de medaille tenslotte ook echt kunnen dragen. Dit heb je nodig:

 • Roodwitblauw lintje
 • Klei
 • Goudverf

Maak een rondje van de klei en schrijf hier een 1 en papa op, want jouw papa verdient tenslotte de eerste prijs. Verf deze helemaal met de goudverf, laat het goed drogen en doe uiteindelijk het lintje erom. Klaar is je medaille! Vooral voor groep 3 en groep 4 is dit een leuk Vaderdag cadeau om zelf te maken.

4. Best dad in the world

Knutselen met groep 5? Dan wordt het tijd om ook een beetje aan het Engels te gaan werken. Wat dacht je ervan om een leuke wereldbol te knutselen voor ‘the best dad in the world’? Echt een leuk item voor vader om op zijn bureau neer te zetten. Bovendien is het ook een uitdaging om de wereldbol zo echt mogelijk na te maken en de continenten op de juiste plaats te zetten. Dit heb je nodig:

 • Klei
 • Blauwe en groene verf
 • Een satéprikker
 • Karton/dik papier
 • Stift

Maak de wereldbol zo echt mogelijk na en steek hier de satéprikker in. Maak een mooi kaartje met jouw boodschap en laat weten dat jouw vader de beste van de hele wereld is.

5. Een sleutelkaart

Is jouw vader ook altijd zijn sleutels kwijt? Los dat probleempje voor hem op en maak een fotolijstje met een haakje, waar je vader altijd zijn sleutelbos aan kan hangen. Zorg ervoor dat mama of iemand anders een foto van je maakt, waarbij het net lijkt of je de sleutelbos aan je vader geeft. Het haakje komt dan precies op de plaats van je hand. Maak er een gezellig lijstje bij met het opschrift ‘Hier is je sleutel, papa!’ en klaar is je handige zelfgemaakte Vaderdagcadeau! Dit heb je nodig:

 • Karton voor een lijstje
 • Foto
 • Stiften
 • Haakje

Versier het lijstje naar je eigen inzicht.

6. Papa, met jou zit het wel snor

Hangt jouw vader graag wat foto’s van jou (en je broertjes/zusjes) op? Dan kun je een mooi bordje voor hem maken waar hij eenvoudig pasfoto’s aan kan vastklemmen. Natuurlijk hoort er een leuke tekst bij. Misschien heeft jouw vader ook wel een snor en wil je hem laten weten dat het helemaal snor zit met hem. Dit heb je nodig:

 • Karton/papier
 • Touwtjes
 • Knijpers (4 grote en 4 kleintjes)
 • Stift

Wikkel de touwtjes om het karton zoals op de foto en maak inkepingen onderaan het kaartje om de grotere knijpers aan te bevestigen. Doe de kleine knijpers aan de touwtjes en hang er hartjes of pasfoto’s aan. Maak met stift een mooie snor en schrijf de tekst op de kaart. Zeker weten dat deze een ereplaatsje krijgt!

7. Stropdas voor papa

Ook kleuters vinden het leuk om iets te knutselen voor Vaderdag en papa is trots op alles knutselwerkjes die uit die kleine handjes komen. Een stropdas is natuurlijk echt iets wat bij Vaderdag hoort, maar zomaar een stropdas kopen en die cadeau doen is minder persoonlijk. Laat jouw kind een eigen stropdas maken of knip het model zelf en laat je kind die versieren. Met stempels, stickers en stiften komt je kleintje vast al een heel eind. Dit heb je nodig:

 • Gekleurd papier
 • Een schaar (neem een veilige schaar als je de kinderen zelf laat knippen)
 • Stempels
 • Stickers
 • Stiften

8. ‘Paparassen’

Een idee voor Vaderdag met een leuke woordgrap? Dan kun je een verzamelmap versieren en op de zijkant ‘paparassen’ zetten. Papa weet natuurlijk best dat het eigenlijk ‘paperassen’ moet zijn, maar nu weet iedereen dat die verzamelmap echt van hem is. Je hebt nodig:

 • Een verzamelmap
 • Verf/stickers/papier/lijm

Hoe je deze verzamelmap het beste kunt versieren, hangt natuurlijk een beetje af van het materiaal waar het van gemaakt is. Maar verven kan allicht en met gekleurd papier kun je het echt helemaal afmaken. Een makkelijke knutsel voor Vaderdag die eigenlijk voor alle leeftijden geschikt is.

9. DIY met strijkkralen

Of het nu meiden of jongens zijn, knutselen met strijkkralen vinden ze allemaal leuk. Voor Vaderdag zijn er allerlei leuke ideeën te verzinnen met strijkkralen. Maak een leuke sleutelhanger met het woord ‘dad’ of maak een vorm van iets waar papa echt heel veel van houdt. Misschien is jouw papa wel gek op honden of katten? Verzin iets leuks en origineels en verras jouw vader met Vaderdag. Dit heb je nodig:

 • Strijkkralen
 • Een strijkkralenbordje
 • Een strijkbout en strijkvellen én mama om te helpen met strijken

10. Knutselen met een wc rol voor Vaderdag

Knutselen met een wc rol verveelt nooit. Wat dacht je ervan om een mooie raceauto voor Vaderdag te knutselen? Je vader is vast trots op de prestatie van Max Verstappen in 2021 en ook 2022 belooft weer een spannend jaar te worden. Als jouw vader een echte F1-fan is, dan kun je met wc rollen een mooie raceauto voor hem knutselen. Die krijgt straks vast een ereplaatsje op zijn bureau, in zijn vrachtwagen of op een andere werkplek. Dit heb je nodig:

 • Lege wc rollen
 • Karton
 • Gekleurd papier
 • Schaar
 • Lijm
 • Stiften

Maak een mooie ondergrond van karton en teken of plak daar een ondergrond op, die echt aan een circuit doet denken. Maak je raceauto van de wc rollen en maak wielen van gekleurd papier. Met wat fantasie heb je zo de Red Bull wagen van Max nagemaakt, maar natuurlijk kun je er ook een heel eigen draai aan geven. Verras jouw vader op Vaderdag dus met een zelfgemaakte raceauto!

Een cadeau zelf maken voor Vaderdag

Een cadeau zelf maken voor Vaderdag hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn. Natuurlijk zijn er nog talloze andere ideeën. Misschien maak jij liever een muismat voor vader of versier je iets anders wat hij dagelijks vaak gebruikt. Zorg ervoor dat je op tijd begint als je zelf een Vaderdagcadeau wilt knutselen, want het moet natuurlijk wel klaar zijn wanneer het Vaderdag is. Wanneer is het eigenlijk Vaderdag? Vaderdag is elk jaar op de derde zondag in juni, dus het is niet op een vaste datum. Kijk maar eens op de kalender en zoek de derde datum in juni op. Dan weet je meteen wanneer het Vaderdag is. In 2022 is het op 19 juni Vaderdag.

Maak het af met een Vaderdagontbijt

Vaderdag is natuurlijk niet compleet zonder een lekker ontbijtje. Maak vader ’s ochtends wakker en zet meteen een dienblad vol met lekkers op zijn schoot. Mama wil vast helpen bij de voorbereidingen, of misschien kun je het al helemaal zelf. De knutsel kun je dan meteen aan hem geven, zodat het feest echt compleet is. En wellicht maak jij wel twee knutsels voor papa, zodat je ’s avonds voor het slapen gaan plotseling nóg een verrassing voor hem voor de dag tovert.

Vaderdag tips

Vaderdag staat in het teken van verwennen. Gaat jouw kind zelf een Vaderdag cadeau knutselen, dan kan het eigenlijk al niet meer misgaan. Niets is immers zo leuk als een persoonlijk cadeau dat je zelf gemaakt hebt. Maar het is ook een kunst om op die dag extra lief te zijn voor je vader. Misschien moet zijn auto nog wel gewassen worden en kun jij dat mooi voor hem doen. Of is er een ander klusje dat je hem uit handen kunt nemen. Is het slecht weer of heb je stiekem niet zoveel zin om het op de dag zelf te doen? Maak dan een mooie cadeaubon waarmee hij het klusje nog tegoed houdt. Wel doen dan, hè?

Cadeautjespuzzeltocht voor Vaderdag

Cadeautjes verstoppen voor Vaderdag doe jij misschien alleen zodat je vader de verrassing nog niet voor die datum te zien krijgt. Maar het is ook een leuk idee om er een echte speurtocht van te maken en aanwijzingen te verzinnen die vader op kan volgen. Vooral voor de bovenbouw is dit een leuk idee. De kinderen maken zelf een speurtocht en ze zetten vader toch nog een beetje aan het werk op zijn verwendag. Wel even laten kortsluiten met mama, zodat die weet wat er gaat gebeuren die dag. Door middel van raadsels en uitdagingen kun je vader op het goede spoor zetten. Is hij slim genoeg om de raadsels op te lossen en zelf zijn cadeau op te sporen? Maak er iets leuks van!

Voor Vaderdag knutselen met de onderbouw

Ga je met de onderbouw voor Vaderdag knutselen, dan is het ook een mooi moment om eens stil te staan bij wat papa eigenlijk allemaal doet en in gesprek te gaan met de kinderen. Een kringgesprek over de beroepen van de verschillende vaders is altijd een uitdaging.

Voor Vaderdag knutselen met de bovenbouw

Voor de kinderen uit de bovenbouw is Vaderdag inmiddels gesneden koek, maar dat zegt niet dat het minder leuk is. Laat de kinderen zelf ook maar met leuke ideeën en aanvullingen komen voor de knutselwerkjes en wellicht kunnen ze ook wat extra’s doen, zoals de bovengenoemde speurtocht in elkaar zetten. Een ander leuk idee is om met de hele klas een Vaderdagkrant te maken, waarbij iedereen zijn eigen vader speciaal in het zonnetje kan zetten. Voor sommige kinderen is Vaderdag misschien een beladen dag. Houd hier altijd rekening mee.