Vaderdag knutselen baby

Vaderdag knutselen baby

Voor Vaderdag knutselen met een baby is beslist een uitdaging. De motoriek is nog niet zo verfijnd en niet alles is dus mogelijk om te maken. Maar een zelfgemaakt cadeautje doet het altijd goed en het is een prachtige herinnering voor later. Wat kun je voor Vaderdag knutselen met een baby? Hieronder kun je alvast wat inspiratie opdoen.

5 x knutselen voor Vaderdag met je baby

Wanneer het jullie eerste kindje is, dan is Vaderdag extra speciaal. Maar ook wanneer jullie al meer kinderen hebben, is het leuk om ook wat met je baby te maken voor Vaderdag. Een Vaderdag cadeau met baby zelf maken? Hieronder vind je 5 x inspiratie.

1. Papa is mijn superheld

Er zijn maar weinig dingen zo vertederend als die kleine handjes en voetjes van jullie baby. Dat is dan ook echt iets moois om vast te leggen. Maak een uniek schilderijtje met de voetjes en handjes van je kleintje. Je kunt bijvoorbeeld een superheld van papa maken, met behulp van een voetafdruk en een handafdruk van je baby. De juiste kleur verf, een teiltje met sop en handdoeken binnen handbereik en starten maar! Dit heb je nodig:

 • Verf in rood en blauw
 • A4-papier
 • Een foto van papa
 • Eventueel een superhero-sticker
 • Een teiltje met sop
 • Handdoeken
 • En je baby natuurlijk!

Kies kindvriendelijke verf, zodat deze niet schadelijk is voor je baby.

2. I love you, daddy!

Is jouw baby echt nog te klein om zelf mee te knutselen? Als je een Vaderdag cadeau wilt knutselen met een baby van 0 tot 4 maanden, dan valt dat beslist niet altijd mee. Jij zal dan ook het meeste werk moeten doen. Deze foto van de kleine zal zeker een ereplaatsje op vaders werkplaats of in de woonkamer krijgen. Gebruik bijvoorbeeld wit canvas als basis, plak hier een foto op met een zwart kader erom en maak een afdruk van de voetjes van jullie baby. Deze voetjes komen op de plaats van de V in: I love you, daddy! Dit heb je nodig:

 • Canvas, wit karton of iets anders voor de ondergrond
 • Rode kindvriendelijke verf
 • Een zwarte stift
 • Zwart papier voor het kader
 • Een (zwartwit) foto van jullie kleintje

Voor je het weet is dit zelfgemaakte Vaderdagcadeau van jullie baby klaar.

3. De handenboom

Deze knutsel is vooral heel leuk als je meerdere kinderen hebt. Zo kun je alle kinderen bij één knutselwerkje voor Vaderdag betrekken. Schilder een stam met takken als basis en maak met handafdrukjes van jullie kinderen het gebladerte. Bijzonder! Dit heb je nodig:

 • Een vel stevig papier voor de basis
 • Bruine verf voor de boom
 • Penselen
 • Groene kindvriendelijke verf voor de bladeren

Je kunt op het basisvel een tekst schrijven of laten printen: ‘Voor de allerliefste vader’ of ‘Jij bent de allerliefste papa’. Het cadeautje is ook een beetje symbolisch, tenslotte kennen we allemaal wel de ‘levensboom’ en doet het wellicht zelfs denken aan een stamboom. Maar geef toe: het staat gewoon heel erg leuk aan de wand.

4. Een stropdas voor vader

Een stropdas is echt zo’n cadeautje dat bij papa’s hoort, maar een gekochte stropdas cadeau doen, is toch wat minder persoonlijk dan een zelf geknutselde stropdas. Zelfs de allerkleinsten weten al wel raad met stickertjes. Met wat oudere baby’s kun je al best een mooie stropdas voor Vaderdag versieren. Zorg zelf vast voor de basis en knip een stropdas uit gekleurd papier. Voor de sier kun je die nog mooi omlijnen met een zwarte stift en er een sierlijke knoop op tekenen. Jouw kleintje gaat dan de rest doen. Dit heb je nodig:

 • Een stropdas van gekleurd papier
 • Stickers

5. Handafdruk in brooddeeg

Alweer een handafdrukje, denk je nu misschien. Maar het is wel een van de meest waardevolle knutsels die je een vader of moeder kunt geven. Hoe speciaal is de handafdruk van jouw kleintje? Je legt een moment vast dat nooit meer terugkomt. Let maar eens op hoe snel de handjes van jouw baby groeien en zich ontwikkelen. Daarom is het extra speciaal om die kleine handjes te vangen, bijvoorbeeld in brooddeeg. Schrijf de naam en de leeftijd van je baby erbij en klaar is je bijzondere Vaderdagcadeautje. Een Vaderdag cadeau knutselen met je baby is echt niet zo lastig als je dacht. Dit heb je nodig:

 • Brooddeeg
 • Een stift

Een Vaderdag cadeau knutselen met baby’s: vanaf welke leeftijd?

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, zijn er ook knutsels bij waar jij het meeste werk zal moeten doen. Echt voor Vaderdag knutselen met je baby doe je wanneer ze ongeveer 6 maanden of ouder zijn. Dan kun je bijvoorbeeld vingerverven of stempelen met watjes.

Voor die tijd valt er nog weinig te knutselen, maar kun je bijvoorbeeld wel de voetjes gebruiken om een heel persoonlijk cadeautje voor papa te ontwerpen. Zoiets is altijd heel leuk om in te lijsten en te bewaren voor later. Is je baby echt nog te klein om te knutselen, dan is een foto natuurlijk altijd goed.

Is je baby al wat groter, dan zijn er meer mogelijkheden. Vanaf ongeveer 12 maanden kun je met je kindje met stiften aan de slag. Een kleurplaat voor Vaderdag is een prima idee. Zoek iets moois met een leuke tekst uit en laat je kindje kleuren. Echt netjes hoeft het nog niet te zijn, het gaat om de intentie!

Knutselen voor Vaderdag met je baby is altijd een goed idee

Waarom zou je al die moeite doen, knutselen voor Vaderdag met je baby? Niet in de laatste plaats om aandacht te besteden aan die bijzondere dag uiteraard, maar ook om jouw baby al vroeg de gelegenheid te geven zichzelf te ontwikkelen. Knutselen met baby’s is heel goed voor de motoriek en de creatieve ontwikkeling. Verder kunnen ze zo ook hun fantasie ontwikkelen. Bovendien vinden ze het ook nog eens heel erg leuk. Waar wacht je dus op? Ga snel aan de slag en knutsel een uniek Vaderdagcadeau met je baby!