Vaderdag knutselen met peuters

Vaderdag knutselen met peuters

Voor Vaderdag knutselen met peuters is een leuk klusje. Voor peuters is het allemaal nog nieuw en Vaderdag hebben ze nog niet zo vaak meegemaakt. Des te meer reden om er echt iets speciaals van te maken dus. Peuters maken altijd graag iets voor anderen en zeker hun vader en moeder worden regelmatig verrast met leuke knutsels, of dat nu een sleutelhanger of een stropdas is. Op Vaderdag mag deze knutsel extra speciaal zijn en echt over Vaderdag gaan. Maar wat zijn nu leuke ideeën om voor Vaderdag te knutselen met peuters?

5 leuke ideeën voor Vaderdagknutsels met peuters

Op zoek naar ideeën om voor Vaderdag te knutselen met peuters? Doe hieronder dan inspiratie op.

1. Een raceauto knutselen met wc rollen

Knutselen met wc rollen is altijd een prima idee met peuters en kleuters. Het is een handige basis en de rest gaat eigenlijk als vanzelf. Alles draait om de versiering en wat de peuter er zelf van maakt. Vaders en raceauto’s zijn eigenlijk altijd al een goede combinatie geweest, maar sinds het succes van Max Verstappen in 2021 is dat alleen maar groter geworden. Een raceauto knutselen met wc rollen spreekt dan ook zeker tot de verbeelding. Dit heb je allemaal nodig:

 • Gekleurd papier
 • Wc rollen
 • Stiften
 • Lijm
 • Schaar

Je kunt de basis al zoveel mogelijk compleet maken, zodat de kinderen alleen nog maar hoeven te versieren. Beplak de basis van wc rollen met gekleurd papier en plak hier op de juiste plaatsen de wielen op. Eventueel kun je dit met wattenstaafjes doen, zodat de wielen goed op hun plaats blijven zitten. Kies je voor iets als flessendopjes als wielen, dan kan de raceauto misschien zelfs wel echt rijden. Bovendien geef je op deze manier het materiaal ook een tweede leven en hoef je geen dure nieuwe knutselspullen aan te schaffen. Plezier voor de juf of meester, voor de kids én natuurlijk voor vader!

2. Stropdas voor Vaderdag knutselen

Zelfs de kleinste kinderen knutselen graag iets speciaals voor hun vader, maar niet alles is even makkelijk. Een stropdas maken voor Vaderdag kunnen ze echter allemaal. Daarom is dit ideaal om te knutselen voor Vaderdag met peuters. Je kunt de basis zelf maken, zodat de vorm van de stropdas helemaal in orde is. Dit heb je nodig:

 • Een stropdas van gekleurd papier
 • Stempels
 • Stickers
 • Stiften

Wanneer je de stropdas zelf al gevormd hebt, kun je die eventueel met een dikke zwarte stift nog een omlijning geven en er een mooie knoop aan tekenen. De kids doen dan de rest. Met stiften, stickers en stempels gaan ze lekker aan de slag om de stropdas voor papa zo mooi mogelijk te maken. Origineel en een heel eigen tintje. Papa gaat vast trots zijn op die mooie stropdas!

3. Een leuke mok voor Vaderdag

Een mok kan vader altijd wel gebruiken. Wellicht drinkt hij elke ochtend zijn kopje koffie en dan is een fijne mok ideaal. Dit heb je nodig:

 • Een witte mok
 • Porseleinstift
 • Letters PAPA

Plak de letters PA of PAPA van tevoren op de mok, zodat dit stukje van de mok straks blank blijft. Laat de kinderen zich ondertussen lekker uitleven met de porseleinstiften, maar let wel op dat de tafeltjes goed bedekt zijn, zodat daar geen stift op kan komen. Is het af en zijn de kinderen tevreden over hun kunstwerk? Laat de mok ongeveer 20 minuten drogen, zet deze vervolgens op de juiste temperatuur in de oven en laat de mok in de oven afkoelen. Wanneer de mok afgekoeld is, zal de stift prima houden en kan papa extra lang genieten van deze gezellige zelfgemaakte Vaderdagmok.

4. Happy Socks

Knutsels voor Vaderdag zijn altijd leuk, ook als het gewoon iets is om neer te zetten. Maar misschien is het nog wel leuker als papa het zelfgemaakte cadeautje regelmatig gebruikt. Met zelfgemaakte Happy Socks kan dat ook. Dit heb je nodig:

 • Witte sokken
 • Textielstiften

Dit wordt een feest! Witte sokken zijn helemaal niet zo leuk, dus aan de kleuter om er echt iets moois van te maken. Wat is de lievelingskleur van papa? Wellicht kan daar wat leuks mee gemaakt worden. Of het nu vissen worden of gewoon fantasiepatronen, zeker weten dat vader blij is met deze vrolijke sokken.

5. Mijn superheld

Voor kleuters en peuters is papa vaak hun superheld en dat mag gezien worden. Maak een mooie knutsel met een voet- en handafdrukje. Dit heb je nodig:

 • Een A4-papier
 • Verf
 • Foto van papa
 • Een superman-sticker
 • Een teiltje met sop en handdoeken

Let op, want dit klusje moet nauwkeurig gebeuren. Het handje moet namelijk tegen de zijkant van het voetje komen, zodat het net lijkt of dat de cape van superman is. Een afdrukje van voet en hand is altijd een leuk én persoonlijk cadeau. Bovendien is het leuk om zoiets te bewaren, zodat je later nog eens zeggen kunt: ‘Kijk, zo klein waren jouw voetjes toen!’

Knutselen met peuters voor Vaderdag: bereid je voor

Knutselen met peuters voor Vaderdag is anders dan knutselen met kinderen uit de bovenbouw voor die dag. Het is belangrijk dat je je goed voorbereid en dat je denkt aan veiligheid. Kies bijvoorbeeld kindveilige verf als er iets geverfd moet worden en gebruik speciale kinderscharen, zodat er niets mis kan gaan. Ook is het goed om bij bepaalde knutsels een teiltje met sop en handdoeken klaar te leggen, zodat voetjes met verf bijvoorbeeld meteen schoongemaakt kunnen worden. Je wilt tenslotte niet de hele woonkamer- of keukenvloer onder de voetafdrukjes hebben. Een plastic zeil onder de knutselwerkplaats kan ook een uitstekend idee zijn.

Geef betekenis aan Vaderdag

Voor je peuter is Vaderdag nog echt iets nieuws. Geef betekenis aan Vaderdag door bijvoorbeeld een boekje voor te lezen over papa’s. Er zijn talloze boekjes voor baby’s en peuters die over vaders gaan. Denk bijvoorbeeld aan een Bobbi-boekje of een boekje van Nijntje over vader Pluis. Zo kan het kind er echt naartoe leven en krijgt hij of zij meer begrip van de dag zelf en waarom papa een cadeautje verdient.